Bilo da naginjete klasici ili tražite nešto egzotičnije okuse, Zagreb nudi odlična mjesta za brzinski ručak. Izdvojili smo nekoliko lokacija u koje vrijedi navratiti, ovisno o tome jeste li za kakvu dobru sarmu, pržene ribice i lignje, ili pak zdjelicu tajlandskih okusa i mirisa.   

 Il Camino

Zagrebačka avenija 104b

Il Camino u zapadnom dijelu grada mjesto je za birane komade mesa, poput T-bonea i ribeyea koji odležavaju po 40 dana, burgere, ali i šarolike dnevne gablece. U Novu Galeriju možete skoknuti na lazanje i salatu (55 kuna), pojesti grah s telećom pljeskavicom (50 kuna) ili pak isprobati bao bunse sa svinjetinom (70 kuna), tuna steak s mladim špinatom i kuhanim krumpirom (90 kuna). Posebno se hvali njihov sourdough kruh, a vrijedi ostaviti i mjesta za deserte kao što su savijače čije sastojke diktira sezona.

Bicko

Karlovačka cesta 24

Bicko u Blatu je raj za iznutrice, Black Angus steakove, kao i mliječne praščiće, puliće magaraca i kozliće uz koje na stol dolazi lički krumpir pečen na masti od crne slavonske svinje. Da ne bi bilo zabune, imaju i odličnu ribu, samo pitajte što je svježe stiglo. U vrijeme ručka u Bicko se navrati i na gablece po prijateljskim cijenama od oko 50, 60 kuna. Nađu se tu i srdele sa salatom od krumpira (48 kuna), teleća jetrica na naglo s pire krumpirom (56 kuna), vegetarijanski wok sa tjesteninom od heljde (46 kuna) i brojna druga jela. Ne zaboravite niti na koju krišku finog kruha ispod peke.

Spare ribs grill

Rudeška cesta 25

Kao što i samo ime kaže, ovdje ćete pojesti odlična rebarca, a roštilj je leskovački. Nekadašnja Rudešanka danas je prostor gdje se neumorno odlazi i na odležane steakove, ali i gablece poput prženih lignji (60 kuna), pilećeg paprikaša s tjesteninom (43 kune), lungića u umaku od papra s kroketima (58 kuna), dalmatinsku pašticadu s njokima (58 kuna) ili pak burrito, variva te pohani sir. Vikendom u Spare Ribs grill možete doći na teletinu ispod peke (250 kuna za kilogram), ali prethodno treba rezervirati.

Il Camino - 5 Il Camino - 5 (Foto: Fidelis studio)

Kantina galerija

Frankopanska 22

Nađete li se u centru Zagreba i poželite pojesti nešto fino i domaće po prijateljskim cijenama, možete krenuti prema Frankopanskoj ulici. Kada dođete do broja 22, uđite u dvorište i hodajte do kraja, gdje će vas s desne strane dočekati Kantina Galerija. Jedno vrijeme su bili zatvoreni, ali su odnedavno opet otvoreni. Simpatičnu zalogajnicu otvorio je poznati kulinarski majstor Draško Romac, preko puta Kulturnog spektra, mjesta koje ima poseban status u krugovima bonkulovića, poznatijeg kao "Kod Draška". Na meniju imaju sendviče, juhe, domaća variva, jela od piletine, salate od hobotnice i tune, klasične ili vege burgere, tortilje, bruskete od avokada i kozica…, a cijene su bagatela. 

Platz

Zvornička ulica 3

Iako bi vas dizajnerski uređen prostor mogao zavarati da se radi o skupljem restoranu, Platz za Trešnjevci ima pristupačne cijene dnevnih jela. Među gablecima, u Platzu preporučuju lignje na žaru, blitvu s krumpirom i tršćanskim umakom (114 kuna), a petkom možete pronaći jela poput crnog rižota, bakalara i brudeta. Grah s kobasicom ćete platiti 42 kune, pašticadu s njokima 74 kune, a teleće pečenje s pekarskim krumpirom 72 kune. Imaju i bogatu ponudu domaćih juha koja varira od dana do dana, od pileće do krem juhe od buče.

Bistro Amfora

Dolac 2

Amfora na Dolcu je stara škola restorana, gdje u opuštenoj atmosferi po prijateljskim cijenama možete jesti jednostavna riblja jela od kojih ćete se najesti. Ponuda se temelji na ribljim jelima kao što su frigani gavuni, srdele, papaline, lignje i kozice, ovisno o dostupnosti ribe na obližnjoj ribarnici. Riblja juha, rižoto od plodova mora, kao i škampi na žaru ili buzaru neka si od jela koja preporučuju. Lignje ćete platiti 55 kuna, srdele i inćuni su 38 kuna, a riblja juha je 20 kuna.

Mlinarica

Matije Jandrića 36

Pivnica i pivovara Mlinarica poznato je mjesto roštilj za gablec i craft pivo (vlastite proizvodnje) na zagrebačkom Ksaveru. Bez obzira na prostranu terasu vikendom je teže pronaći mjesto pa je rezervacija topla preporuka, a preko tjedna se nađe slobodan stol. Na meniju glableca naći ćete klasike kao što su grah s kobasicom (42 kune), Jetrica s pireom (50 kuna), špek fileke (50 kuna) ili lešo junetinu s paradajz sosom i pireom (50 kuna). Nađe se i pohanih bukovača (60 kuna), domaćih knedla (42 kune), hobotnice ispod peke (80 kuna), kao i kad zahladi izvrsne sarme ili krvavica.

Kantina Galerija - 3 Kantina Galerija - 3 (Foto: Nika Borovac)

Punkt

Koranska ulica 1

Fina jela za gušt i dobar imunitet možete naći u Punktu na zagrebačkoj Martinovki. Naglasak je na svježem sezonskom povrću, uz dodatak kvalitetnog domaćeg mesa ili ribe, organskih mahunarki i cjelovitih žitarica, a mogu se pronaći i jela bez glutena, kao i veganski i vegetarijanski specijaliteti. Juhe i variva se zgušnjavaju sitno sjeckanim korjenastim povrćem, integralnim pirovim grizom ili crvenom lećom. Koriste nerafinirana ulja, ghee, nerafiniranu ninsku sol, mediteranske i ponešto azijskih začina. Neka od dnevnih jela koja možete pronaći u Punktu su: pileći curry saft s povrćem & smeđom rižom, detoks juha od poriluka i slanutka, dalmatinska šalša & pašta, gusta juhu od šarenih šampinjona, ajngemahtec s pirovim noklicama te domaći tart od dunje. Odlučite li ih posjetiti, dobro je znati da rade od ponedjeljka do petka od 9 sati ujutro do 15 poslijepodne.

Saralee's thai street food

Trg Drage Iblera 10

Vlasnica i chefica Saralee Madnui koja je u Zagreb je stigla s Tajlanda i otvorila Khaos Thai, kiosk na uglu Importanne galerije vrlo brzo je oduševio goste okusima i fer cijenama. Kiosk je u međuvremenu promijenio ime u Saralee's thai street food, a vlasnica je ovorila i bistro u ulici Crvenog križa 31. Ljubitelji egzotičnijih gableca osobito hvale Saraleein Pad Thai, kao i tajlandski curry. Kiosk na Iblerovom nije za one kojima se jako žuri, ali ako imate vremena i volite tajlandske isplati se naručiti hranu, malo prošetati i pokupiti narudžbu. Cijena jela se kreće oko 60, 70 kuna.

Apetitlih

Jakova Gotovca 2

Na par minuta hoda od Kvatrića nalazi se simpatično uređen, mali restoran u koji možete navratiti po gablece za fer cijene. Punjene paprike su im 65 kuna, kuhana junetina sa šalšom i pireom 75, zagrebački i rizi bizi ćete platiti 85 kuna, a kotlete u umaku od šumskih gljiva s rižom 65. Namirnice, kao i jela diktira sezona.

Smoothiekaša: Prvi bar u Hrvatskoj gdje se dolazi po rižu na mlijeku, domaće juhe i veganske zalogaje Smoothiekaša - 29 Smoothiekaša - 28 Smoothiekaša - 31 +30 Smoothiekaša - 30

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju