Turistična kmetija Vimpolšek nije tradicionalne slovenska farma, iako tako izgleda na prvi pogled. Kada smo se dovezli do toga obiteljskog gospodarstva u pitoresknoj općini Brežice (Lenartova pot 22), prvo što smo primijetili bila je – glazba.

Umjesto prpošnih zvukova harmonike, uređenim obiteljskim dvorištem širili su se umirujući tonovi saksofona, klavira, klarineta, truba i flauta.

"Ovo je kompromis," otkriva nam glavni kuhar i vlasnik kmetije – Matija Vimpolšek. Umjesto narodne slovenske glazbe, ovaj roker i metalac u duši svojim gostima radije pušta jazz jer žele da budu maksimalno opušteni.

I njegov pristup hrani prilično je drukčiji od drugih kuhara na tradicionalnim slovenskim gospodarstvima.

Matijini tanjuri su prava mala umjetnička djela Matijini tanjuri su prava mala umjetnička djela (Foto: Nikola Zoko)

Iako u kmetiji kuha s mamom i punicom (a kad je gužva pridruži mu se i supruga, koja je inače liječnica) i nude domaće specijalitete karakteristične za taj kraj, oni su pripremljeni i servirani na način koji ćete prije naći u fine dining restoranu nego na obiteljskom gospodarstvu.

Matijini su tanjuri prava mala umjetnička djela, koja otkrivaju zanimljivu kombinaciju okusa i namirnica.

Kršut

Na kmetiji nema klasičnog jelovnika. Ovo nije mjesto na kojem ćete naručiti pomfrit i pohano. Hrana se priprema od svježe ubranih sezonskih namirnica iz vrta, kao i domaćeg mesa koje sami uzgajaju. Mliječni proizvodi nabavljaju se od susjedne farme, a u trgovinu idu rijetko – tek po sol, ulje i slične namirnice.

Matija Vimpolšek s kršutom Matija Vimpolšek s kršutom (Foto: Nikola Zoko)

Osobito su ponosni na svoj kršut, odnosno pršut koji se radi od svinje krškopoljca, koji ima i certifikat izvrsnosti Brežice Selection, a koji se dodjeljuje proizvodima i uslugama koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete, rade se od lokalno proizvedene sirovine te progovaraju o tradiciji, kulturi i načinu života na području općine Brežice.

To što Vimpolšeki nemaju fiksni jelovnik zapravo je velika prednost. Jela se ne prilagođuju samo sezoni kako bi gostima ponudili maksimalnu svježinu i okus namirnica, već se mogu prilagoditi željama pojedinaca i njihovim posebnim prehrambenim potrebama i navikama.

"Nedavno mi je došla gošća koja je bila veganka. Iako taj dan nismo predvidjeli obrok napravljen isključivo od namirnica biljnog porijekla, pozvao sam je da se sa mnom prošeće do našeg vrta. Sama je odabrala sastojke, a onda sam joj napravio ručak od njih", kaže nam vlasnik kmetije, koji je inače veliki foodie, obožava isprobavati nove okuse i s njima eksperimentirati u kuhinji.

Obavezno treba isprobati suhomesnate specijalite od krškopoljca Obavezno treba isprobati suhomesnate specijalite od krškopoljca (Foto: Nikola Zoko)

Nedjeljni ručak

Vimpolšeki rade po potrebi i narudžbi. Tijekom godine manje ili veće grupe ljudi unaprijed se najave i rezerviraju svoje mjesto na gospodarstvu kako bi proslavile važne datume poput rođendana, godišnjica i slično.

Kada se vrijeme proljepša, otvaraju se vrata gospodarstva svake nedjelje za ručak u razdoblju od podneva do tri sata popodne te po cijeni od 30-ak eura.

Kad se vrijeme proljepša, dvorište Vimpolšekovih se pretvara u restoran na otvorenom Kad se vrijeme proljepša, dvorište Vimpolšekovih se pretvara u restoran na otvorenom (Foto: Nikola Zoko)

Možete se nedjeljom dovesti do kmetije i iskušati sreću ili se unaprijed najaviti i rezervirati stol. Imajte na umu da gospodarstvo može primiti tek 60-ak osoba, a da je interes velik – posebno među Hrvatima koji vikendom idu u Brežice u šoping, na kupanje u obližnje Terme Čatež ili na golf u Mokrice.

Jednodnevni izlet u Brežice: Preslatki slovenski gradić uz granicu koji nudi puno više od povoljnijeg šopinga Brežice - 28 Brežice - 22 Brežice - 26 +24 Brežice - 25

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju