Mokrice su srednjovjekovni plemićki grad na samoj granici Slovenije i Hrvatske, kamo su vas možda i vodili na školski izlet nekad prije nego je ta granica postojala.

Iako se u pisanim izvorima grad prvi put spominje 1444., u rimsko je doba tu bila utvrda, a ispod nje i rimsko naselje, o čemu svjedoče arheološki ostaci, ali i stare karte s ucrtanom utvrdom. Kasniji gospodari dvorca bili su Gregorijanci, Mosconi, Erdődyjevi, Auerspergi, Gagerni, ali i Zagrebačka nadbiskupija. Današnji oblik dvorac je dobio u drugoj polovici XVI. stoljeća, prepoznatljiv po tri ugaone kule.

Dvorac Mokrice smjestio se na brežuljku iznad desne obale rijeke Save, a ime mu se odnosi na nekad močvarno područje u njegovoj okolini. U mirnim vremenima bio je poznat po luksuznom životu svojih gospodara, a njegove kule čuvaju uspomene na burna povijesna vremena, rimske putove koji su ovuda prolazili, provale Turaka i seljačke budne.

U grbu dvorca nalazi se vrana čiji vrat probada strijela. Legenda kaže da je topot turskih konja prepao i podigao vrane, na što su ih Turci počeli gađati strijelama. Jedna je, s vratom probodenim strijelom, pala u dvorište dvorca i tako su i oni unutra bili upozoreni na opasnost. Ta je vrana zato zaslužila svoje mjesto u grbu.

U Drugom svjetskom ratu dvorac su okupirali Nijemci i iz njega odnijeli većinu vrijednih predmeta - namještaj, slike pa čak i kamine. Nakon toga rata dvorac Mokrice je bio nacionaliziran, a bila je uređena tek gostinjska kuća i posjetitelji su mogli jahati konje.

Danas je dvorac Mokrice preuređen u hotel, Hotel Golf dvorac Mokrice. Unutrašnjost dvorca i veliki dio posjeda na otvorenom ostao je sačuvan, pa svi posjetitelji mogu vidjeti antičke nadgrobne ploče, krune iz različitih povijesnih perioda i ostale - nepokradene - artefakte.

Uređeni perivoj koji oduzima dah možete obići i kako priliči – u kočiji, u podrumu dvorca možete kušati vrhunska vina, a u restoranu razne kulinarske specijalitete, naravno uz "mokričku vilijamovku". Ili još bolje, dogovorite se da u restoranu preuzmete košaru za piknik i uživajte na dekici u vrhunskoj hrani pripremljenoj isključivo od eko lokalnih proizvoda i u nesmetanom pogledu na dvorac.

Golf teren na brežuljcima oko dvorca jedan je od najljepših u Sloveniji, projektirao ga je svjetski poznati arhitekt Donald Harradine, a njegovo peto igralište među golferima je poznato kao jedno od najzahtjevnijih u ovom dijelu Europe.

Stilski uređene sobe u dvorcu možete unajmiti po cijeni od već 90 eura u pred- i postsezoni, dok ćete u špici sezone za plemićki krevet morati izdvojiti između 120 i 135 eura. Dvorac prima goste od proljeća do jeseni, a detalje ponude možete proučiti na ovom linku

Dvorac Mokrice iznajmljuje se za raznorazna događanja, pa ako ste željni odmora, provjerite da se, recimo, ne održava svadba baš tada kada ste naumili doći.

Do dvorca Mokrice vodit će vas putokazi od Obrežja, a ako dolazite iz Zagreba, kako možete nakon samo nekoliko minuta vožnje od granice stići lokalnim cestama, vinjeta vam ni ne treba.

Od posjeta dvorcu Mokrice možete napraviti i pravi veliki izlet: obiđite Brežice, tamo napravite i tjednu kupovinu i posjetite outlet, a onda u Terme Čatež na kupanje, brčkanje ili koktele, kako vam drago.

  Hrvatska se "provukla" na popis: Odabrano 50 najboljih plaža na svijetu Plaže - 1 Plaže - 2 Plaže - 3 +2 Plaže - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju