Dođete li u Vrbovec od 25. do 27. kolovoza moći ćete uživati u delicijama koje će pripremiti udruge žena po tradicionalnim receptima. Onim receptima po kojim su naše bake ispunjavale kuhinju prekrasnim mirisima, a okus te kuhinje je i dalje negdje u sjećanju. U nastavku saznajte što vas sve očekuje na 42. festivalu tradicionalne hrane Kaj su jeli naši stari.

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

Iz Vrbovca nitko neće otići gladan.

Festival hrane koji se održava u Vrbovcu ima dugu tradiciju, pa će se ove godine održati po 42. put. Na festivalu će sudjelovati više gradova iz Zagrebačke županije kako bi predstavili svoju bogatu kulinarsku i gastronomsku tradiciju.

Na više od 15 punktova po gradu će biti postavljene kućice s autentičnim tradicionalnim jelima tog kraja, pripremljenim od strane lokalnih ugostitelja i udruga žena koje će također nuditi kolače, gibanice, štrukle te čuvenu vrbovečku peru. Uz to sve, jedan punkt će biti posvećen i VEGE jelima tako da će svi pronaći nešto za sebe.

Festival će odisati nošnjama i starinskim štihom, a uz jela od ribe i divljači sudjelovat će i brojna obiteljska gospodarstva jer se cijeli festival temelji na domaćoj hrani uzgojenoj na lokalnim OPG farmama i gospodarstvima. Možete li zamisliti sve te mirise i okuse koje se šire cijelim gradom ostavljajući iza sebe samo zadovoljna nepca?

Kućice ukrašene kukuruzom, slamom i prirodnim materijalima, djevojke i muškarci u narodnim nošnjama, konji, zaprege i puno vesele atmosfere će ove godine zadnjeg vikenda u kolovozu privući puno ljudi, pa zašto i vi ne bi bili među njima?

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

Bogatstvo jelovnika i kulinarskih užitaka

Vratimo se na tradicionalna jela koja će biti ponuđena na festivalu. Samo budite oprezni! Opisi koje slijede mogu izazvati iznimno jaku glad, stoga budite upozoreni. Počnimo s poznatim, autentičnim jelom tog područja - vrbovečkom perom.

Ova delicija se priprema od jednostavnog dizanog tijesta s kvascem i neizostavnom svinjskom masti koja tijestu daje nevjerojatnu sočnost. Punjenje je od svježeg sira i kukuruzne krupice, začinjeno s malo soli ili šećera, ovisno o tome volite li slanu ili slatku verziju. Sve se zajedno peče u krušnoj peći, a na kraju se prelije mješavinom kiselog vrhnja i jaja.

No, ova čarolija hrane je samo početak onoga što vas čeka u Vrbovcu. Osim nezaobilazne vrbovečke pere, ovogodišnji festival posvećen je posebno grahu, što će biti glavna tema.

Nekoliko primjera jela koja će biti ponuđena: pečeni buncek s ribanim krumpirom, sekeli gulaš, krafne, krvavice, vinski gulaš, zlevanka, prežgana juha, bučnica, gibanica s orasima ili makom, buhtle s domaćim pekmezom, sarma u vinovoj lozi, pečena raca ili guska, fiš-paprikaš, kotlovina te čak torta od graha. S obzirom na to, već sada razmislite koga ćete povesti sa sobom i rezervirajte datume.

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

Posjetite festival od 25. do 27. kolovoza u Vrbovcu

S obzirom na to da smo se svi okupili ovdje zbog zajedničke ljubavi prema hrani, pozivamo vas da nam se pridružite u Vrbovcu od 25. do 27. kolovoza. Toplo preporučujemo da povedete obitelj, prijatelje, one s velikim i manjim apetitima te da zajedno provedemo nevjerojatno zabavan i ukusan vikend ovog ljeta. Sve dodatne informacije i detaljan program festivala možete pronaći ovdje.

PR PR (Foto: PR)

PR PR (Foto: PR)

Nitko tko je do sada došao nije požalio - tri nadolazeća dana u Vrbovcu su ispunjena smijehom, zabavom, dijeljenjem i neopisivim uživanjem. Festival “Kaj su jeli naši stari" nije samo festival hrane, već i jedinstveni doživljaj koji ćete prepričavati sve do sljedeće godine, a uz koncerte Ede Maajke, Harisa Džinovića i Zlatka Pejakovića, ovaj doživljaj će biti još veći.

Vidimo se na festivalu od 25. do 27. kolovoza u Vrbovcu - s nestrpljenjem iščekujemo vaš dolazak i dobar tek!

 

PR PR (Foto: PR)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju