Ekler je popularna francuska slastica koja se sastoji od kuhanog tijesta (fran. choux) punjenog kremom od vanilije te prelivenog čokoladnom glazurom.
Mi vam donosimo kolač koji oponaša okuse eklera, nadopunjen je maslacem od kikirikija i ne iziskuje paljenje pećnice
Da biste ekler kolač napravili bez paljenja pećnice upotrijebite instant puding od vanilije bez kuhanja, ali i čajne kekse po želji - primjerice poput Petit Beurrea .
Ekler kolač bez pečenja - sastojci:
- 500 ml hladnog mlijeka
- 500 g vrhnja za šlag
- 85 g instant praha za puding od vanilije bez kuhanja
- 125 ml glatkog maslaca od kikirikija
- 120 g čokoladnih kapljica
- keksi po želji za podlogu
Ekler kolač bez pečenja - priprema:
- Položite tanke integralne kekse poput graham keksa u jednom ravnomjernom sloju na dno pravokutnog lima za pečenje. Broj keksa ovisit će o veličini posude.
- Napravite puding prema uputama na instant vrećici: u mikseru pomiješajte instant prah i hladno mlijeko dok ne dobijete gustu smjesu. U nju dodajte i glatki maslac od kikirikija te ručno umiješajte polovicu vrhnja koje ste prethodno istukli u šlag.
- Polovicu dobivene smjese premažite preko keksa. Na kremu dodajte još jedan sloj keksa i preko njega premažite ostatak kreme. Na vrh kolača položite još jedan sloj keksa. Sve zajedno stavite u hladnjak na pola sata da se kolač stisne.
- Napravite čokoladnu glazuru: U mikrovalnoj pećnici zagrijte ostatak vrhnja za šlag. Prelijte ga preko čokoladnih kapljica i ostavite tako par minuta. Toplina vrhnja će otopiti čokoladu – pomiješajte sve zajedno i glazuru prelijte preko ohlađenog kolača. Vratite u hladnjak i pustite da se hladi oko dva do četiri sata.
- Ohlađeni kolač narežite na kocke i poslužite. Dobar tek!
Natopljeni alkoholom: Ovi svjetski kolači rezervirani su samo za odrasle