Eclair je francuski desert napravljen od chauxa ili kuhanog tijesta, bogato napunjen slastičarskom kremom te premazan rastopljenom čokoladom. Ako uživate u tim okusima, a niste vješti u pripremi kuhanog tijesta – ne brinite.
Donosimo vam najlakši recept za kolač koji oponaša okuse eclaira, ali umjesto chouxa koristi čajne kekse po uzoru na Petit Beurre. Štoviše, kolač se uopće ne peče jer se umjesto kreme koristi instant-puding bez kuhanja, koji se priprema u mikseru s hladnim mlijekom.
Najbolje od svega? Za pripremu ovog kolača potrebno je samo pet sastojaka: čajni keksi, čokolada, vrhnje za šlag, puding od vanilije i mlijeko. Možete je pripremiti unaprijed, staviti u hladnjak i poslužiti kada vam zatreba.
Ako vam kolač nije dovoljno sladak, u kremu možete po želji dodati i nešto šećera u prahu.
Sastojci za eclair kocke:
- 600 ml hladnog mlijeka
- 500 ml vrhnja za šlag
- 100 g čokolade za kuhanje
- 30-ak čajnih keksa (ovisno o veličini posude)
- 2 vrećice instant-pudinga od vanilije od 85 g
Priprema eclair kocki:
- U pravokutnu posudu stavite jedan sloj keksa – jedan do drugog – tako da prekrije dno.
- Hladno mlijeko miksajte s instant-pudingom (bez kuhanja) nekoliko minuta dok ne dobijete čvrstu kremu.
- U nju dodajte i pola količine vrhnje za šlag. Miksajte sve zajedno dok ne dobijete glatku kremu.
- Polovicu dobivene kreme prelijte preko složenih keksa u posudi.
- Kremu prekrijte s još jednim slojem keksa pa preko njih stavite ostatak kreme.
- Na vrh kolača stavite još jedan sloj keksa.
- Stavite sve zajedno u hladnjak da se stisne na otprilike dva sata.
- Ostatak vrhnja lagano zagrijte na štednjaku (nemojte dopustiti da zavrije!) i prelijte preko nasjeckane čokolade. Pustite da toplina vrhnja rastopi čokoladu, pa sve zajedno pomiješajte.
- Dobivenu čokoladnu kremu premažite preko ohlađenog kolača.
- Kolač vratite u hladnjak da se stisne preko noći.
- Kolač poslužite dobro ohlađen. Dobar tek!