Najvažniji je obrok u danu i mnogi bez doručka ne mogu zamisliti jutro. No kako izgleda doručak u različitim zemljama? Vodimo vas kroz raznovrsne doručke diljem planeta!

Švicarska

Radnim danima Švicarci se uglavnom drže brzog doručka poput muesla s voćem i orašastih plodova prelivenim gustim jogurtom. Vikendom je na meniju često tradicionalni „švicarski zajutrak“ koji se sastoji od rostija (palačinke od krumpira), sireva i narezaka. Zvijezda stola tada je zopf, kruh s jajima sličan briošu koji se jede s medom, putrom i marmeladom.

Etiopija

Doručak ili qurs, kako se zove u Etiopiji, uglavnom se sastoji od kaše. Najpoznatija među njima zasigurno je genfo. Zapravo je riječ o vrlo gustoj kaši koja ima formu tijesta, a servira se u obliku obruča u čiju se sredinu zatim stavlja mješavina putra ili jogurta i različitih začina.

Japan

U Japanu se doručak zapravo ne razlikuje mnogo u odnosu na ostale obroke u danu. Riba poput lososa ili skuše, miso juha, riža i ukiseljeno povrće normalan su dio doručka. Također ćete u Japanu često doručkovati tamagoyaki, slatkasti zarolani omlet koji se priprema u tradicionalnoj kockastoj tavi.

Singapur

U Singapuru se svi obroci, pa tako i doručak, mogu naći u hawker-centrima, velikim terenima sa štandovima kuhane hrane karakterističnim baš za Singapur. Ovdje ćete često vidjeti ljude kako dan započinju curry nudlima, ali karakterističan doručak ipak je kaya tost. Na njemu se osim kaye, slatke marmelade s kokosovim mlijekom, nalaze i jaja i razni začini koji mu daju poseban okus.

Maroko

Tradicionalni doručak u Maroku osim čaja od metvice sadrži baghrir, mekane rupičaste palačinke od griza koje se jedu s maslacem i medom. Druga varijanta je harcha, hrskavi kruh koji se servira uz sir ili također marmeladu ili med.

Brazil

Pao de quejio, mekano pecivo sa sirom, jede se tijekom cijelog dana a često i kao doručak. Uz njega je popularan i bolo de fuba, kolač od kukuruza s parmezanom i nasjeckanim kokosom.

Bugarska

Tradicionalna popara radi se od ostataka suhog kruha i nešto je između kaše i pudinga od kruha i doručak je koji mnoge Bugare vraća u djetinjstvo. Toplo mlijeko ili čaj preliju se preko narezanog kruha, sira, maslaca i šećera i ostave se da se namaču dok jelo ne postane mekano da se može jesti žlicom.

Guam

Na ovom malom otoku u Tihom oceanu koji pripada teritoriju Sjedinjenih Američkih Država miješa se utjecaj različitih kultura, što se itekako odražava na lokalnu kuhinju. Ovdje ćete doručkovati prženu rižu s jajima i lokalnu kobasicu chamorro koja se jede pečena na roštilju.

Jamajka

Doručak na jamajkanski način uključuje dva tradicionalna jela: ackee i usoljenu ribu. Ackee je slatko voće koje oblikom podsjeća na krušku, a priprema se s usoljenim bakalarom, rajčicama, češnjakom, čili papričicama i lukom. Mješavina slanih i slatkih okusa i ljutih začina jelo čini zasta posebnim. Izgledom podsjeća na kajganu, ali za njega nisu zaslužna jaja, nego upravo ackee.

Rusija

Koliko god nevjerojatno zvučalo, kavijar je zapravo u Rusiji jelo koje se jede za doručak: Bilo da jedete crveni ili crni kavijar, namažite ga na blini, rusku varijantu palačinki. Okus doručka upotpunit će šalica crnog čaja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju