Jest, putovanje je za sve nas odmor, no da bi taj odmor bio opuštajući, prije samog odlaska na neku destinaciju, valja provjeriti lokalne običaje kako se ne bismo bezveze doveli u neugodnosti, ili čak i mnogo veće probleme. Znate ono, kad ste u Rimu trebate se ponašati kao Rimljanin, pa prilikom posjeta nekoj od sljedećih zemalja dobro pripazite na propisani bonton...

Rusija – ne poklanjajte paran broj cvjetova

Ok, čini nam se kako je ovaj običaj ukorijenjen i kod nas, ali Rusi navodno jako ozbiljno drže do njega, pa nemojte se pojaviti pred domaćinom i suprugom na večeri s parnim brojem cvjetova, jer bi mogli požaliti što su vas zvali. Paran broj se naime nosi – na groblje.

Tajland – pazite što pričate o kraljevskoj obitelji

Iako su turisti već odavno otkrili Tajland, itekako je važno paziti da ne kažete nešto loše o kraljevskoj obitelji, ili na bilo koji način prema njima pokažete nepoštovanje. Neki su se turisti šalili sa slikama kralja, pa su neko vrijeme „uživali“ u unutrašnjosti tajlandskih zatvora. Stoga, oprez!

Običaji - 3 Običaji - 3 (Foto: Getty Images)

Indija – ne ulazite u cipelama u kuće i hramove

U Indiji se prije ulaska u kuću ili hram potrebno izuti. Tako da, kad dođete u goste, nemojte da vas Indijac vraća u hodnik i pokazuje na vaše cipele, već ih skinite po dolasku i preduhitrite ga.

Njemačka – ne žurite s rođendanskim čestitkama

Znate ono, idete negdje, pa nećete stići, pa rođendan nekom čestitate dan prije. Možda je to ok u svijetu, ali ne i u Njemačkoj, gdje se ovako nešto smatra lošom srećom.

Švicarska – ne poklanjajte oštre predmete

Ne samo u Švicarkoj, već i u Brazilu, Njemačkoj, Egiptu i nekolicini zemalja. Ovdje se to smatra lošom srećom, ali ukoliko nekom baš želite pokloniti dobar nož, srećom, postoji jednostavno rješenje. Naime, uz nož je potrebno staviti i bilo kakvu kovanicu, pa vam je osoba zapravo, vrati nazad i time – „kupi“ nož.

Čile – ne jedite rukama

Nikad, ali nikad u Čileu nemojte jesti rukama u javnosti. Koristite beštek i uvijek držite laktove iznad stola. I da, ne dirajte pomfrit rukama, i za njega postoji vilica.

  Običaji - 1 Običaji - 1 (Foto: Getty Images)

Brazil – OK nije OK

Gestu OK koriste mnogi diljem kugle zemaljske, no u Brazilu ono nikako nije na dobrom glasu. Naime, čak je izjednačena sa srednjim prstom, pa pripazite da lokalcima ne pokažete OK, jer bi zbilja moglo ne završiti OK...

Ne tako loš život: Zašto Španjolci sve rade s dva sata zakašnjenja? Formentera Valencia Avila - 1 +1 Segovia - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju