Umijeće kuhanja je poput magije — miješamo sastojke u različitim omjerima i dobivamo manje ili više ukusan „rezultat“. Ali ono što je najzanimljivije je to što se neki uobičajeni začini mogu koristiti na potpuno drugačiji način, što rezultira jelom izvanrednog okusa. Ovo su neki od tajnih sastojaka zahvaljujući kojima ćete u sebi otkriti novog Jamieja Olivera ili Massima Botturu...

Limunov sok

Nemamo običaj prečesto koristiti limunov sok uza kuhanje. Možemo ga iscijediti malo preko pečene ribe, na primjer, ali to je to. Međutim, limun može biti jednako važan kao i sol, a sok od limuna čini hranu manje masnom i teškom. Mnogi ga standardno dodaju jelima, a iako biste pomislili kako će limun preuzeti okus, to nije točno, jer kiselina će samo dodatno istaknuti okuse drugih sastojaka. Neki se kunu da ga koriste i prilikom pripreme pire krumpira, a drugi pak kažu da i začinjenu hranu možete spasiti, na način da preko nje iscijedite limunov sok.

Sezamovo ulje

Sezamovo ulje bogato je hranjivim tvarima. Ali iznad svega, poznat je po svom neobičnom okusu koji će uspješno dodati note azijskog okusa svakom jelu zahvaljujući jakom mirisu i okusu. Sezamovo ulje je također i super ukusan dodatak marinadama, a i njime ćete uspješno oživjeti bilo koju salatu.

Cimet

"U čemu je tajna?" možete se upitati. Svi znaju da je cimet apsolutno neophodan u pečenju i gotovo nijedna slastica ili kolač nisu potpuni bez njega. No, cimet se može dodati ne samo slatkim jelima, već je i izvrstan dodatak za razna mesa i perad. U mljeveno ili bilo koje crveno meso dodajte cimet. Ne puno, sasvim malo i uživajte u novom, poboljšanom okusu.

Smeđi šećer

Kao i cimet, ovaj se sastojak može koristiti ne samo u pečenju i slatkim jelima. Dodaje pravu notu slatkoće umacima, marinadama, pa čak i slanini. Može se koristiti za pečenje mesa i garantira prekrasnu koricu nakon vađenja iz pećnice. Također, malo smeđeg šećera u slanom jelu izludit će goste na večeri, dok se vi samo smješkate i ne želite otkriti tajnu dobrog okusa...

Dodaci jelu - 3 Dodaci jelu - 3 (Foto: Getty Images)

Dimljena paprika

Ovaj začin je „rođak“ slatke paprike, ali ima ukusan dimljeni okus. Možete ga dodati doslovno svemu: mesu, krumpiru, gulašu, čak i kajgani — ako volite dimljeni okus, naravno. Međutim, lako ga je dodati previše, pa ako ga prije niste koristili, počnite s nekoliko prstohvata. Također, ako tražite umak za burgere, pomiješajte dimljenu papriku s majonezom i nećete pogriješiti...

Tri klasična recepta iz francuskih bistroa koja možete napraviti kod kuće Čokoladni Pot de Crème Francuska juha od luka Croque Monsieur +20 Croque Monsieur

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju