Med je prirodni biokatalizator, što znači da pomaže tijelu u boljoj iskoristivosti hranjivih ili ljekovitih tvari iz hrane, lijekova ili pripravaka, štiti zube od karijesa, smiruje živce, štiti i liječi od brojnih bolesti i tegoba. Popis blagotvornih dobrobiti pčelinjih proizvoda na organizam doista je podugačak, no ti su prirodni lijekovi učinkoviti samo ako dolaze iz provjerenih izvora i dobivaju se na pravilan način.

Prepoznati dobar med zna biti teško i iskusnom pčelaru jer su se proizvođači meda dobro uvježbali u proizvodnji nekvalitetnih i loših proizvoda. Iako se priča o trikovima kojima se lako može prepoznati je li med pravi ili lažnjak, većina njih nije točna. Tako se nažalost pravi med ne možemo sa sigurnošću prepoznati po obliku koji se napravi kad okrenemo staklenku naopako ili ljepljivosti pod prstima, pa niti načinu na koji se razlijeva po papiru.

Jedini sigurni način je vjerovati pčelaru, upoznati ga i raspitati se o košnicama te kod njega i kupovati. Kako se i pčelari bore sa štetočinama, koriste se kemijska sredstva kojima se pokušavaju spriječiti, no zna biti problem i kada se zbog nedovoljnog znanja koriste u pogrešno vrijeme – a to se ne može vidjeti na etiketi.

Česta je zabluda da kristalizirani med ukazuje da se radi o dodatku šećera. Ravnomjerna kristalizacija šećera može biti pokazatelj da se radi o pravom medu. Nakon vrcanja med je tekuć, ali stajanjem dolazi do kristalizacije. Brzina kristalizacije ovisi o medu, ali zimi će najčešće biti čvrstom stanju.

Kako ne odgovara svima čvrsti med, on se često otapa da bi bio tekuć, ali ako se to radi na temperaturi većoj od 40 stupnjeva gube se ljekovita svojstva. Stoga ako želite vratiti med u tekuće stanje, najbolje je to činiti polako, na slaboj vatri.

"Pravilno skladišten, kvalitetan med ne može se pokvariti, međutim da bi bio ljekovit, mora se potrošiti u roku od najviše dvije godine od vrcanja, a neki čak i prije“, savjetuje pčelarka i ultramaratonka Tadeja Krušec koja s Ivanom Carinom na obiteljskom pčelarstvu Carin proizvodi pčelinje proizvode: Caricu, matičnu mliječ, med, propolis i pelud, a o njima smo više pisali ovdje.

Stoga, ako još nemate „obiteljskog pčelara“, raspitajte se i potražite proizvod kojem ćete vjerovati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju