George Bernard Shaw rekao je: "Ne postoji iskrenija ljubav od ljubavi prema hrani." Uz hranu se družimo, smijemo, dijelimo tajne, sklapamo poslove, stvaramo uspomene. Hrana je ona vidljiva nit koja nas spaja. Pa čak i kad nemamo puno vremena za kuhanje i pečenje ili smo jednostavno preumorni za stajanje za štednjakom, volimo da iz naše kuhinje izađu mala, ukusna umjetnička djela. A još kad ih dijelimo s prijateljima… Da, onda hrana dobije svoj potpuni smisao.

A mi ćemo podijeliti s vama dva brza i ukusna recepta – slasne krekere i kremasti cheesecake u čaši. Idealni zalogaji kada se društvo nenajavljeno pojavi! Jednostavni su, nezahtjevni, brzi i ono najvažnije – ukusni!

Krekeri koji brzo nestaju s tanjura

Krenimo sa slanim zalogajima. Za krekere koji će finim mirisom ispuniti cijeli dom treba vam:

350 g glatkog brašna
pola vrećice praška za pecivo
12 g soli (1 i pol mala žličica)
300 g President Labne svježeg krem sira
150 g Dukat maslaca
po želji 15 g (1 žlica) chia sjemenki, maka, sezama, lana

Savršeni zalogaji Savršeni zalogaji (Foto: Nova Studio)

Brašno stavite u posudu, dodajte prašak za pecivo, sol i svježi sir i promiješajte. U to dodajte omekšali maslac i sve zajedno zamijesite. Tijesto ostavite u hladnjaku 20-ak minuta da odmori. Taman da s društvom pretresete događaje dana.

Tijesto razvaljajte na debljinu od 3-4 mm, na podlozi koju ste prethodno pobrašnili. Stavite papir za pečenje u pleh, izrežite pločice ili prutiće željene veličine i poslažite ih u pleh. Krekere premažite mlijekom i pospite sjemenkama. Pecite 13 minuta na 180 °C.

Savršeni zalogaji Savršeni zalogaji (Foto: Nova Studio)

Sada slijedi onaj teži dio – pronaći strpljenje i malo pričekati da se ohlade. Fini su sami, a možete ih obogatiti i novim President Labne sirnim namazom. Zbog svoje glatke, kremaste teksture savršen je za mazanje, a s 30 % manje masti od drugih sirnih namaza itekako je dobrodošao gost u kuhinji i na tanjuru.

Kremasti cheesecake kao pravi ljetni desert

President Labne vrlo je svestran pa uz mazanje ide odlično i u jelima i u desertima. A što je ljeto bez osvježavajućeg, laganog i kremastog cheesecakea, i to u čaši? S obzirom na to da ne zahtijeva pečenje i sprema se u trenutku, odmah nam postaje još draži. President Labne sirni namaz kao jedan od sastojaka dat će mu laganu i prozračnu teksturu i jedinstven okus. Za početak uživanja potrebno vam je:

Podloga:
50 g integralnog keksa
25 g Dukat maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

Savršeni zalogaji Savršeni zalogaji (Foto: Nova Studio)

Krema:
100 g Dukatos grčkog jogurta
50 g President Labne svježeg krem sira
75 g Brzo & Fino slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu

Preljev:
250 g jagoda, malina ili borovnica
1 žlica šećera
1 žlica svježe cijeđenog soka limuna

Keks sameljite ili zdrobite valjkom i pomiješajte s maslacem. Smjesu rasporedite u tri čaše i utisnite oblim dijelom žlice. Ostavite u hladnjaku dok ne pripremite kremu.

Savršeni zalogaji Savršeni zalogaji (Foto: Nova Studio)

Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu, a jogurt izmiješajte s President Labne sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Lagano miješajte sve sastojke dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno vratite u hladnjak.

Dok desert čeka u hladnjaku, nasjeckajte svježe jagode ili maline ili borovnice (ovisno o željama) i ubacite u lončić. Dodajte limunov sok i šećer i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta uz neprestano miješanje. Kada dobijete željenu gustoću preljeva, ostavite da se ohladi, a zatim prelijete preko ostatka deserta. Ostavite zavodljivi cheesecake u hladnjaku dok se ne pojedu krekeri, a zatim se počastite neodoljivim desertom.

Savršeni zalogaji Savršeni zalogaji (Foto: Nova Studio)

I potrudite se da u hladnjaku uvijek imate malog pomagača u obliku President Labne sirnog namaza. Sadrži visoke razine kalcija, bjelančevina, vitamina i minerala i može biti dijelom gotovo svakog obroka – od doručka preko ručka do večere. Kao namaz na krekeru ili tostu, u tjestenini ili kremastom desertu. Svugdje je jednako dobar!

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Dukat po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju