Ništa se ne može mjeriti s pravim "curryjem" koji se radi s domaće pripremljenom pastom od tostiranih začina i svježih sastojaka spojenih u mužaru u jednu divnu okusno-aromatičnu bazu.
No ako želite napraviti dobar curry kod kuće – s prečicom, odnosno kupovnom pastom za curry, ovo je idealni recept. Predlažemo vam curry od slanutka i kikirikija kod kojih upravo ove dvije namirnice predstavljaju glavni izvor bjelančevina.
U curry dodajte pečeno korijenasto povrće po želji – primjerice mrkvu, cvjetaču, brokulu i slično. Upotrijebiti možete ostatke od neke druge večere ili pripremiti povrće posebno za ovaj recept – dovoljno je povrće očistiti, nasjeckati, začiniti s nešto ulja, soli i papra i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta.
Kremastu teksturu i mnoštvo okusa u curryju ponudit će kokosovo mlijeko iz konzerve i maslac od kikirikija.
Najbolje od svega? S obzirom da upotrebljavate prečice poput kupovne curry paste ili već kuhanog slanutka iz konzerve, neće vam biti potrebno puno vremena za pripremite ovaj vegetarijanski curry.
Curry od slanutka i kikirikija - sastojci:
- 1 limenka kokosova mlijeka od 400 ml
- 1 limenka slanutka od 400 g
- 300 g pečenog povrća po želji
- 25 g kikirikija
- 3 žlice tajlandske crvene currry paste
- 2 žlice maslaca od kikirikija
- 2 žlice umaka od soje
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 limeta
- 1 žlica meda
- manji komadić đumbira
- biljno ulje za pirjanje
- sol i papar po želji
- svježi listići korijandera za posluživanje
Curry od slanutka i kikirikija - priprema:
- U velikoj tavi ili loncu zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu kratko popirjajte nasjeckani češnjak i naribani đumbir – pirjate maksimalno oko jedne minute. Potom dodajte koncentrat rajčice i curry pastu, sve dobro promiješajte i kuhajte oko četiri do pet minuta.
- U bazu curryja dodajte isprani i ocijeđeni slanutak iz konzerve, pečeno povrće po želji, kokosovo mlijeko, maslac od kikirikija, umak od soje i med. Dobro promiješajte, pustite da jelo zavrije, pa potom kuhajte oko 10-ak minuta na laganoj temperaturi dok se ne zgusne, a okusi ne sljube.
- Isprobajte jelo i po potrebi posolite i popaprite. Pokapajte sa svježe iscijeđenim sokom limete. Poslužite curry uz kuhanu rižu s nasjeckanim kikirikijem i svježim listićima korijandera. Dobar tek!
Ima više proteina od pilećih prsa: Zamjena za meso s kojom možete napraviti "šnicle" i gulaš