Coleslaw je američki izraz za salatu koja se priprema od korjenastog povrća poput kupusa i mrkve, a koje se obično sljubljuje s kremastim preljevom na bazi majoneze.
Iako se danas smatra sastavnim dijelom američke kuhinje te se poslužuje uz mesna i riblja jela – najčešće uz roštilj i uz burgere – ta salata originalno potječe iz Nizozemske.
Vjeruje se da je osmišljena u 18. stoljeću, a ime coleslaw potječe od nizozemskog izraza koosla, koji označava salatu od kupusa.
Salatu možete pripremiti na više načina. Mi vam donosimo recept za tri različite vrste u nastavku teksta.
Sastojci za kremasti coleslaw:
- 250 g jogurta
- 200 g majoneze
- 180 g naribanog svježeg zelenog kupusa
- 150 g naribane svježe mrkve
- 100 g naribanog svježeg ljubičastog kupusa
- 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice meda
- 2 žlice octa
- sol i papar po želji
Priprema kremastog coleslawa:
- U velikoj posudi pomiješajte majonezu i jogurt. Začinite je s medom, sjeckanim peršinom i octom. Dodajte sol i papar po želji.
- Umiješajte svježe nasjeckano povrće, zeleni i ljubičasti kupus i mrkvu. Dodajte i kriške luka.
- Pomiješajte sve zajedno. Stavite u hladnjak da se sastojci sljube i ohlade.
- Poslužite ohlađenu salatu kao prilog uz jelo. Dobar tek!
Coleslaw s preljevom na bazi luka (Foto: Shutterstock)
Sastojci za coleslaw s preljevom na bazi luka:
- 300 g naribanog zelenog kupusa
- 200 g šećera
- 125 ml biljnog ulja
- 80 ml octa
- 20 g naribanog luka
- 1 čajna žličica sjemenki celera
- sol i papar po želji
Priprema coleslawa s preljevom na bazi luka:
- Naribajte zeleni kupus i stavite ga sa strane.
- U lončiću pomiješajte šećer i ocat i zagrijte smjesu na umjerenoj temperaturi na štednjaku dok se šećer na rastopi.
- Uklonite lončić sa štednjaka i umiješajte preostale sastojke: biljno ulje, naribani luk, sjemenke celera, sol i papar. Sve dobro promiješajte.
- Ohladite preljev do kraja, a potom ga pomiješajte s naribanim kupusom.
- Ohladite u hladnjaku prije posluživanja. Dobar tek!
Coleslaw s preljevom od maslinova ulja i limunova soka (Foto: Shutterstock)
Sastojci za coleslaw s osvježavajućim preljevom na bazi limuna i maslinova ulja:
- 180 g svježe naribanog ljubičastog kupusa
- 180 g svježe naribanog zelenog kupusa
- 180 g svježe naribane mrkve
- 65 ml maslinova ulja
- 40 g suncokretovih sjemenki
- 40 g sjemenki bundeve
- 2-3 žlice limunova soka
- 1 češanj češnjaka
- ½ čajne žličice kumina u prahu
- šaka svježeg peršina
- sol i papar po želji
Priprema coleslawa s osvježavajućim preljevom na bazi limuna i maslinova ulja:
- U velikoj posudi pomiješajte naribani svježi zeleni i ljubičasti kupus te mrkve. Dodajte i svježe nasjeckani peršin.
- U tavi tostirajte sjemenke dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
- Pomiješajte tostirane sjemenke s ostatkom salate.
- U staklenki s poklopcem napravite preljev za salatu: ulijte maslinovo ulje, limunov sok, naribani češnjak, kumin u prahu, sol i papar. Poklopite staklenku i dobro protresite.
- Pospite preljev preko salate i dobro promiješajte.
- Stavite u hladnjak i poslužite ohlađenu kao prilog uz jelo. Dobar tek!