Coleslaw je američki izraz za salatu koja se priprema od korjenastog povrća poput kupusa i mrkve, a koje se obično sljubljuje s kremastim preljevom na bazi majoneze.

Iako se danas smatra sastavnim dijelom američke kuhinje te se poslužuje uz mesna i riblja jela – najčešće uz roštilj i uz burgere – ta salata originalno potječe iz Nizozemske.

Vjeruje se da je osmišljena u 18. stoljeću, a ime coleslaw potječe od nizozemskog izraza koosla, koji označava salatu od kupusa.

Salatu možete pripremiti na više načina. Mi vam donosimo recept za tri različite vrste u nastavku teksta.

Sastojci za kremasti coleslaw:

  • 250 g jogurta
  • 200 g majoneze
  • 180 g naribanog svježeg zelenog kupusa
  • 150 g naribane svježe mrkve
  • 100 g naribanog svježeg ljubičastog kupusa
  • 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice octa
  • sol i papar po želji

Priprema kremastog coleslawa:

  1. U velikoj posudi pomiješajte majonezu i jogurt. Začinite je s medom, sjeckanim peršinom i octom. Dodajte sol i papar po želji.
  2. Umiješajte svježe nasjeckano povrće, zeleni i ljubičasti kupus i mrkvu. Dodajte i kriške luka.
  3. Pomiješajte sve zajedno. Stavite u hladnjak da se sastojci sljube i ohlade.
  4. Poslužite ohlađenu salatu kao prilog uz jelo. Dobar tek!

Coleslaw s preljevom na bazi luka Coleslaw s preljevom na bazi luka (Foto: Shutterstock)

Sastojci za coleslaw s preljevom na bazi luka:

  • 300 g naribanog zelenog kupusa
  • 200 g šećera
  • 125 ml biljnog ulja
  • 80 ml octa
  • 20 g naribanog luka
  • 1 čajna žličica sjemenki celera
  • sol i papar po želji

Priprema coleslawa s preljevom na bazi luka:

  1. Naribajte zeleni kupus i stavite ga sa strane.
  2. U lončiću pomiješajte šećer i ocat i zagrijte smjesu na umjerenoj temperaturi na štednjaku dok se šećer na rastopi.
  3. Uklonite lončić sa štednjaka i umiješajte preostale sastojke: biljno ulje, naribani luk, sjemenke celera, sol i papar. Sve dobro promiješajte.
  4. Ohladite preljev do kraja, a potom ga pomiješajte s naribanim kupusom.
  5. Ohladite u hladnjaku prije posluživanja. Dobar tek!

Coleslaw s preljevom od maslinova ulja i limunova soka Coleslaw s preljevom od maslinova ulja i limunova soka (Foto: Shutterstock)

Sastojci za coleslaw s osvježavajućim preljevom na bazi limuna i maslinova ulja:

  • 180 g svježe naribanog ljubičastog kupusa
  • 180 g svježe naribanog zelenog kupusa
  • 180 g svježe naribane mrkve
  • 65 ml maslinova ulja
  • 40 g suncokretovih sjemenki
  • 40 g sjemenki bundeve
  • 2-3 žlice limunova soka
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ čajne žličice kumina u prahu
  • šaka svježeg peršina
  • sol i papar po želji

Priprema coleslawa s osvježavajućim preljevom na bazi limuna i maslinova ulja:

  1. U velikoj posudi pomiješajte naribani svježi zeleni i ljubičasti kupus te mrkve. Dodajte i svježe nasjeckani peršin.
  2. U tavi tostirajte sjemenke dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju.
  3. Pomiješajte tostirane sjemenke s ostatkom salate.
  4. U staklenki s poklopcem napravite preljev za salatu: ulijte maslinovo ulje, limunov sok, naribani češnjak, kumin u prahu, sol i papar. Poklopite staklenku i dobro protresite.
  5. Pospite preljev preko salate i dobro promiješajte.
  6. Stavite u hladnjak i poslužite ohlađenu kao prilog uz jelo. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju