Špek je sastavni dio brojnih jela internacionalne i domaće kuhinje. Bez obzira jedete li ga solo s kruhom, uz jaja na kajganu, u burgeru ili ga dodajete špek filekima – on će jelu podariti neodoljivu sočnost i slanost.

No jeste li znali da ga možete staviti i u slastice?

Ovogodišnja jesenska ponuda slastičarnice Orijent koja se nalazi na dvije zagrebačke adrese – na Maksimirskoj cesti 34 i u Petrinjskoj 2 – obogaćena je upravo sladoledom s dodatkom hrskavog špeka.

Ceker Bar, Samobor - 4 Hrana i piće Ceker Bar: Šarmantna terasa u Samoboru za uživanje u domaćim kolačima, bermetu i gvircu

Točnije, riječ je o crnom sladoledu napravljenom od crnog kakaa i tamne čokolade s preljevom od crnog kakaa i kave te kandiranih komadića špeka koji se poslužuje u crnom kornetu, a kojeg su nazvali Black Špek (crni špek).

"Kopajući po nekim stranim portalima o slastičarstvu slučajno smo naišli na članak o tome kako se špek može ukomponirati u manjim količinama u neke slastice, uključujući i sladoled, otkriva nam voditelj Orijenta," g. Damir Domjanović.



"Onda smo malo razmišljali i kemijali što i kako napraviti od špeka. Nekoliko dana proizvodnja je mirisala sva po špeku," prisjeća se.

Naime, željeli su taj popularan suhomesnati proizvod od svinjske potrbušine pretvoriti u slatki zalogaj, ali istovremeno sačuvati njegov prepoznatljiv okus.

"Nakon nekoliko pokušaja kandirali smo špek tako da smo dobili sitni crunchy od špeka koji je sladak dok se gricka, a u ustima ostavlja aftertaste blago na špek," otkriva voditelj slastičarnice Orijent.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Trik koji odmah pali: Što napraviti kad se "smrzne mozak" od sladoleda?

Umjesto aktivnog ugljena koji se često u prošlosti koristio u gastronomiji za bojanje hrane, Orijent za svoj sladoled koristi tamnu čokoladu i crni kakao koji karakterizira intenzivna crna boja i bogata aroma.

Ovu darkersku slatku priču, pak, zaokružuje kornet u crnoj boji u kojem se Black Špek poslužuje po cijeni od 10 kuna za kuglicu.

Nova piterija u kvartu: Prhke i sočne kriške po koje se dolazi na zagrebačku Trešnjevku Elvira Petak Friday Pie Shop - 22 Friday Pie Shop - 21 +20 Friday Pie Shop - 20

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju