Špek je sastavni dio brojnih jela internacionalne i domaće kuhinje. Bez obzira jedete li ga solo s kruhom, uz jaja na kajganu, u burgeru ili ga dodajete špek filekima – on će jelu podariti neodoljivu sočnost i slanost.
No jeste li znali da ga možete staviti i u slastice?
Ovogodišnja jesenska ponuda slastičarnice Orijent koja se nalazi na dvije zagrebačke adrese – na Maksimirskoj cesti 34 i u Petrinjskoj 2 – obogaćena je upravo sladoledom s dodatkom hrskavog špeka.
Točnije, riječ je o crnom sladoledu napravljenom od crnog kakaa i tamne čokolade s preljevom od crnog kakaa i kave te kandiranih komadića špeka koji se poslužuje u crnom kornetu, a kojeg su nazvali Black Špek (crni špek).
"Kopajući po nekim stranim portalima o slastičarstvu slučajno smo naišli na članak o tome kako se špek može ukomponirati u manjim količinama u neke slastice, uključujući i sladoled, otkriva nam voditelj Orijenta," g. Damir Domjanović.
"Onda smo malo razmišljali i kemijali što i kako napraviti od špeka. Nekoliko dana proizvodnja je mirisala sva po špeku," prisjeća se.
Naime, željeli su taj popularan suhomesnati proizvod od svinjske potrbušine pretvoriti u slatki zalogaj, ali istovremeno sačuvati njegov prepoznatljiv okus.
"Nakon nekoliko pokušaja kandirali smo špek tako da smo dobili sitni crunchy od špeka koji je sladak dok se gricka, a u ustima ostavlja aftertaste blago na špek," otkriva voditelj slastičarnice Orijent.
Umjesto aktivnog ugljena koji se često u prošlosti koristio u gastronomiji za bojanje hrane, Orijent za svoj sladoled koristi tamnu čokoladu i crni kakao koji karakterizira intenzivna crna boja i bogata aroma.
Ovu darkersku slatku priču, pak, zaokružuje kornet u crnoj boji u kojem se Black Špek poslužuje po cijeni od 10 kuna za kuglicu.
Nova piterija u kvartu: Prhke i sočne kriške po koje se dolazi na zagrebačku Trešnjevku +20