• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Nova piterija u kvartu: Prhke i sočne kriške po koje se dolazi na zagrebačku Trešnjevku

Američke pite na zagrebačkoj Trešnjevci polako osvajaju nove kupce koji se vraćaju po specijalitete iz Friday Pie Shopa...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 5.11.2021 11:06 komentari
viber Created with Sketch.
Friday Pie Shop - 16
Friday Pie Shop - 16

Galerija Elvira Petak 20 Friday Pie Shop - 22 20 Friday Pie Shop - 21 20 Friday Pie Shop - 20 20

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje Caye Sable/Ilustracija Nema struje, nema vode Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi

Mala „tvornica“ američkih pita na zagrebačkoj Trešnjevci polako stječe nove obožavatelje koji dolaze u Friday Pie Shop po male senzacije od finih nadjeva i prhkog tijesta. Preuzimaju ih još vruće, a vlasnica Elvira Petak voli reći kupcima neka malo pričekaju prije nego zagrizu u slasnu krišku i ostave dovoljno vremena da se pita malo odmori jer će biti još ukusnija. Bez suvišnih dodataka i šećera, Elvira dopušta da kvalitetne i prirodne namirnice odigraju glavnu ulogu u kreiranju okusa. Jedan od hitova je hrskava i prhka pita od jabuka s puno gustog i fino začinjenog nadjeva. Jabuke dolaze iz Međimurja, a ako nam kaže Elvira, sočne su i slatke, a kada ih priprema zamiriše cijela kuhinja. Osim zbog kvalitete, Elvira bira domaće namirnice kako bi podržala lokalne proizvođače i mogla ponosno stati iza svojeg proizvoda. U posao je krenula sama, uz podršku obitelji i prijatelja, a zadovoljstvo kojim je ispunjava ne skriva. S pitanjima o Friday Pie Shopu i Elvirinim počecima nismo štedjeli, jer tko pita – ne skita.

„Dolazim iz Zagreba, zvanje stručnjakinje za odnose s javnošću stekla sam na Sveučilištu Vern, a moj put do ovoga gdje sam danas bio je zaista šarolik i nepredvidiv. Još od srednje škole zapravo mi je velika ljubav i strast bila filmska umjetnost - željela sam i pripremala sam se za upis akademije dramskih umjetnosti. Volim se izražavati, maštu, kreativnost… Akademiju nisam upisala, tada sam bila zaista mlada, godinama kasnije sam otkrivala i neke nove smjerove u kojima sam se pronašla, no srž svega bila je kreativnost, stvaranje priče, što je itekako primjenjivo u PR-u. To je nešto što je dio mene i to me zaista veseli i motivira. Imam 30 godina, a do sada sam većinom radila u IT tvrtkama, što je bila više potreba nego želja. Mislim da mi je u periodu od 25 do 30 godine primarna bila egzistencija, nisam se zapravo nikada zapitala što bih zaista željela raditi, bilo je važno imati posao. No, nakon gubitka posla i puno frustracija, postavila sam si to pitanje. I dobro da jesam“, otkriva Elvira koja se ne tako davno zaljubila u pripremu slasnih pita.

„Ljubav prema pripremanju pita dogodila se prije nekoliko godina, a mislim da je povezano sa ljubavlju prema filmu. Oduvijek me privlačila kultura tog ugodnog života, koliko nam god on možda samo bio prezentiran kao takav - uživam u tome. Život u predgrađu, susjedi koji jedni drugima donose pitu za dobrodošlicu u susjedstvo, za dolazak na druženje uz roštilj, blagdane… Počela sam se poigravati s prhkim tijestom, dugo sam se mučila pokušavajući dobiti valoviti obrub po kojemu su američke pite karakteristične. Samouka sam, no pohađala sam nekolicinu slastičarskih edukacija i tečajeva, a svakako planiram i nastaviti u tom smjeru i uvijek učiti.

Ovo je posao u kojemu se svaki dan saznaje i otkriva nešto novo, a stečeno znanje je brzo vidljivo i opipljivo. Puno znanja koje sam stekla mogu zahvaliti upravo YouTube-u i internetu - u mojoj je obitelji uvijek bilo puno hrane na stolu, ali nije se puno govorilo o procesima nastajanja te hrane, nisam odrastala u takvoj atmosferi. Pripremilo se, pojelo se i više se o tome nije govorilo. Počela sam samostalno i relativno kasno, ali malo po malo od svojih dvadesetih godina zanimala sam se za isprobavanje recepata, svidio mi se taj neki mir koji osjećam dok valjam tijesto ili kuham nadjeve - ili pripremam nešto nevezano za slastice“, kaže Elvira i dodaje kako kuhanje smatra spojem kreativnosti i preciznosti.

„Kada sam bila mlađa na sve sam to gledala puno opuštenije, “po osjećaju”, no zapravo ovdje se radi o velikoj organizaciji, disciplini, preciznosti, puno se toga nalazi iza, “behind the scenes”. Ovaj posao stvarno može odgojiti osobu!

Slijedim savjete sa raznih strana, na internetu pratim nekoliko starijih Amerikanki, nisu to poznate gastro ličnosti već domaćice s juga Amerike, žene iz predgrađa koje snimaju videe ili pišu blogove sa receptima i savjetima svoje obitelji, baka, djedova… isprobavam, dorađujem, oblikujem u nešto što može funkcionirati ovdje kod nas. Pohađala sam slastičarske radionice i nastavit ću s time, s obrazovanjem nikad ne treba stati, kako formalnim tako i neformalnim - gledati, slušati, čitati, zapisivati… važno je ne stati raditi na sebi“, kaže.

Prvu pitu Elvira je pripremila od višanja iz njenog vrta.
„Trebalo ih je nekako potrošiti pa sam se odlučila okušati. Tijesto je bilo jako ukusno, okus maslaca i prhkost su me oduševili, ali nije bilo baš uredno. S vremenom sam to popravila, iako sam jako samokritična i svaku pitu dotjerujem i želim da bude najljepša što može biti“, dodaje Elvira i svojim primjerom pokazuje kako svatko treba pronaći svoju strast, bez obzira na vanjske okolnosti.

„Friday je kao ideja nastao prošle godine kada sam izgubila posao. Nakon proživljenog straha od gubitka sigurnosti i osjećaja dugotrajne frustracije, nekako sam uspjela samoj sebi postaviti pitanje jesam li sretna. Ne općenito u životu, nego jesam li sretna svaki dan sa svojom profesionalnom ulogom. Dogodilo se to da si nisam niti znala reći koja mi je uloga, što sam uopće radila i naposljetku - što ja to znam raditi? Na ovaj me korak ponukalo upravo to, želja da radim nešto konkretno, opipljivo, da znam raditi nešto dobro, što mogu ponuditi drugima i učiniti da se osjećaju dobro i požele se vratiti po još.

Izgubila sam se u velikim korporacijama, poželjela sam raditi na nečemu za što sam sama odgovorna, u što ću ulagati i dati sve što imam u sebi, a nisam imala prilike dati. Ovo nije lak posao, posebno biti svoj “gazda”, radi se uvijek, no mogu reći da se iznutra osjećam puno svježije, iako sam na kraju svakog dana fizički jako umorna“, otkriva vlasnica koja se nada otvaranju Shopa u kojem ćemo moći sjesti, popiti kavu, jesti i uživati. No do tada Elvira marljivo radi, a bez obzira na to što od otvorenja nije prošlo ni mjesec dana već ima stalne kupce.

„Važno je zadržati kvalitetu proizvoda i usluge, što naravno planiram i stojim iza toga. Reklame su velika stvar, dobre fotografije, priča… ali ako iza toga ne stoji dobar proizvod, sve je to samo kratkoročna 'slava'“, otkriva Elvira.

Jamie Oliver opet oduševljava: Omiljeni kuhar objavio je novu genijalnu kuharicu Jamie Oliver Povrće Jamie Oliver Povrće Jamie Oliver Povrće +2 Jamie Oliver Povrće

  • #gdje sjesti
  • #friday pie shop
  • #elvira petak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Razlog za osmijeh na sjeveru Hrvatske: Neobična željeznička postaja koja zrači šarmom i veseljem
Atrakcija
Stanica koja mami osmijehe putnika: Je li ovo najljepša željeznička postaja u Hrvatskoj?
Stvari koje su puno poskupjele u Hrvatskoj u zadnjih pet godina
Bezobrazno skupo!
10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Zašto posjetiti Pijemont u Italiji?
Predivan Pijemont
Talijanska regija poznata po Fiatu, Nutelli i crnom vinu ima još jedan dobar razlog za posjet – rijetki su oni koji znaju koji je
Carne guisada latinoamerički gulaš od mesa recept
A meso se reže vilicom
Trik od 10 centi kojim ćete poboljšati okus gulaša od junetine
Na tabak, u juhi ili s tjesteninom: Slasne ideje zbog kojih ćete (još više) zavoljeti raštiku
Hraniteljica Dalmacije
Na tabak, u juhi ili s tjesteninom: Slasne ideje zbog kojih ćete (još više) zavoljeti raštiku
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Anušić osudio incident u Splitu: To samo šteti hrvatskoj državi
Aktualne teme
Anušić: "Pustite više nek' ide tamo gdje joj je mjesto, u muzeje, u vražju mater"
Sprovod Jean-Michela Nicoliera u Vukovaru
Francuski dobrovoljac
Tuga i ponos u Vukovaru: Pokopan Jean-Michel Nicolier
Angelina Jolie posjetila Ukrajinu
NEOČEKIVANI DOLAZAK
Drama na granici: Angelina Jolie stigla u Ukrajinu, njezina vozača odmah odveli
show
Saša Broz podijelila fotografije s kćeri Sarom Haas
uspješna je
Kako izgleda praunuka Josipa Broza Tita? Promijenila je prezime, a poznato je i čime se bavi
Cindy Šoštarić Hadžić otvorila dječju igraonicu, ljudi šokirani cijenama
previše ili realno?
Lavina komentara na cijene paketa dječje igraonice koju je otvorila supruga našeg influencera
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Ovoliko minuta vam treba da zaspite ako ste potpuno zdravi!
Prema stručnjacima
Ovoliko minuta vam treba da zaspite ako ste potpuno zdravi!
zabava
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Urnebesno
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Samo se pravi znalci snalaze u svim kategorijama – jeste li među njima?
Pokažite što znate!
Samo se pravi znalci snalaze u svim kategorijama – jeste li među njima?
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Zanimljivo rješenje
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
tech
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
Velika promjena
Revolucija u kokpitu: Američki B-21 Raider dobiva neočekivani sastav posade?
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Kinezi pustili u pogon prvu svjetsku tvornicu za serijsku proizvodnju letećih automobila
Prvi u svijetu
Kinezi pustili u pogon prvu svjetsku tvornicu za serijsku proizvodnju letećih automobila
sport
VIDEO Ivan Jurić ušao u okršaj sa svojim najboljim igračem, morali su ih razdvojiti
PUCA PO ŠAVOVIMA
VIDEO Ivan Jurić ušao u okršaj sa svojim najboljim igračem, morali su ih razdvojiti
Klub veliku zvijezdu moli da napusti hotel jer im je preskupo plaćati
nadaju se
Klub veliku zvijezdu moli da napusti hotel: Pogledajte koliko mjesečno troši na boravak
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
tv
Kumovi: Liječnik baš i nema iskustva - je li ovo noćna mora?
KUMOVI
Kumovi: Liječnik baš i nema iskustva - je li ovo noćna mora?
U dobru i zlu: Već je ionako previše žena u toj kući, a sad je došla još jedna
U DOBRU I ZLU
Već je ionako previše žena u toj kući, a sad je došla još jedna
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
lifestyle
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Podrum u Rijeci uređen poput najljepšeg prostora za život
Samo 23 kvadrata
Fenomenalno uređen podrum u Rijeci, u njemu bi se moglo i živjeti, a i terasa je san snova
Kraljica Letizia u raskošnoj plavoj haljini
ŠTO VI KAŽETE?
Raskošno izdanje kraljice Letizije po mnogima ima samo jednu manu: "Šteta što nije..."
sve
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Urnebesno
Ovakvog parkiranja ima samo na Balkanu! Možete li pogoditi gdje je fotografirano?
Saša Broz podijelila fotografije s kćeri Sarom Haas
uspješna je
Kako izgleda praunuka Josipa Broza Tita? Promijenila je prezime, a poznato je i čime se bavi
Cindy Šoštarić Hadžić otvorila dječju igraonicu, ljudi šokirani cijenama
previše ili realno?
Lavina komentara na cijene paketa dječje igraonice koju je otvorila supruga našeg influencera
Asuka - 7
Asuka

Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

U Asuki na Opatovini možete satima otkrivati azijsku kuhinju i pritom ponešto naučiti, kako na japanskom, tako i na gurmanskom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Shanti by Namaste - 7 Hrana i piće
    Fešta okusa i mirisa

    Restoran koji je ispunio obećanje: Shanti by Namaste u Novom Zagrebu odlično kuha, ali i ruši predrasude

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Asuka - 7 Hrana i piće
    Asuka

    Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close