• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Nova piterija u kvartu: Prhke i sočne kriške po koje se dolazi na zagrebačku Trešnjevku

Američke pite na zagrebačkoj Trešnjevci polako osvajaju nove kupce koji se vraćaju po specijalitete iz Friday Pie Shopa...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 5.11.2021 11:06 komentari
viber Created with Sketch.
Friday Pie Shop - 16
Friday Pie Shop - 16

Galerija Elvira Petak 20 Friday Pie Shop - 22 20 Friday Pie Shop - 21 20 Friday Pie Shop - 20 20

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više K2 - 4 "Planina svih planina" Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške

Mala „tvornica“ američkih pita na zagrebačkoj Trešnjevci polako stječe nove obožavatelje koji dolaze u Friday Pie Shop po male senzacije od finih nadjeva i prhkog tijesta. Preuzimaju ih još vruće, a vlasnica Elvira Petak voli reći kupcima neka malo pričekaju prije nego zagrizu u slasnu krišku i ostave dovoljno vremena da se pita malo odmori jer će biti još ukusnija. Bez suvišnih dodataka i šećera, Elvira dopušta da kvalitetne i prirodne namirnice odigraju glavnu ulogu u kreiranju okusa. Jedan od hitova je hrskava i prhka pita od jabuka s puno gustog i fino začinjenog nadjeva. Jabuke dolaze iz Međimurja, a ako nam kaže Elvira, sočne su i slatke, a kada ih priprema zamiriše cijela kuhinja. Osim zbog kvalitete, Elvira bira domaće namirnice kako bi podržala lokalne proizvođače i mogla ponosno stati iza svojeg proizvoda. U posao je krenula sama, uz podršku obitelji i prijatelja, a zadovoljstvo kojim je ispunjava ne skriva. S pitanjima o Friday Pie Shopu i Elvirinim počecima nismo štedjeli, jer tko pita – ne skita.

„Dolazim iz Zagreba, zvanje stručnjakinje za odnose s javnošću stekla sam na Sveučilištu Vern, a moj put do ovoga gdje sam danas bio je zaista šarolik i nepredvidiv. Još od srednje škole zapravo mi je velika ljubav i strast bila filmska umjetnost - željela sam i pripremala sam se za upis akademije dramskih umjetnosti. Volim se izražavati, maštu, kreativnost… Akademiju nisam upisala, tada sam bila zaista mlada, godinama kasnije sam otkrivala i neke nove smjerove u kojima sam se pronašla, no srž svega bila je kreativnost, stvaranje priče, što je itekako primjenjivo u PR-u. To je nešto što je dio mene i to me zaista veseli i motivira. Imam 30 godina, a do sada sam većinom radila u IT tvrtkama, što je bila više potreba nego želja. Mislim da mi je u periodu od 25 do 30 godine primarna bila egzistencija, nisam se zapravo nikada zapitala što bih zaista željela raditi, bilo je važno imati posao. No, nakon gubitka posla i puno frustracija, postavila sam si to pitanje. I dobro da jesam“, otkriva Elvira koja se ne tako davno zaljubila u pripremu slasnih pita.

„Ljubav prema pripremanju pita dogodila se prije nekoliko godina, a mislim da je povezano sa ljubavlju prema filmu. Oduvijek me privlačila kultura tog ugodnog života, koliko nam god on možda samo bio prezentiran kao takav - uživam u tome. Život u predgrađu, susjedi koji jedni drugima donose pitu za dobrodošlicu u susjedstvo, za dolazak na druženje uz roštilj, blagdane… Počela sam se poigravati s prhkim tijestom, dugo sam se mučila pokušavajući dobiti valoviti obrub po kojemu su američke pite karakteristične. Samouka sam, no pohađala sam nekolicinu slastičarskih edukacija i tečajeva, a svakako planiram i nastaviti u tom smjeru i uvijek učiti.

Ovo je posao u kojemu se svaki dan saznaje i otkriva nešto novo, a stečeno znanje je brzo vidljivo i opipljivo. Puno znanja koje sam stekla mogu zahvaliti upravo YouTube-u i internetu - u mojoj je obitelji uvijek bilo puno hrane na stolu, ali nije se puno govorilo o procesima nastajanja te hrane, nisam odrastala u takvoj atmosferi. Pripremilo se, pojelo se i više se o tome nije govorilo. Počela sam samostalno i relativno kasno, ali malo po malo od svojih dvadesetih godina zanimala sam se za isprobavanje recepata, svidio mi se taj neki mir koji osjećam dok valjam tijesto ili kuham nadjeve - ili pripremam nešto nevezano za slastice“, kaže Elvira i dodaje kako kuhanje smatra spojem kreativnosti i preciznosti.

„Kada sam bila mlađa na sve sam to gledala puno opuštenije, “po osjećaju”, no zapravo ovdje se radi o velikoj organizaciji, disciplini, preciznosti, puno se toga nalazi iza, “behind the scenes”. Ovaj posao stvarno može odgojiti osobu!

Slijedim savjete sa raznih strana, na internetu pratim nekoliko starijih Amerikanki, nisu to poznate gastro ličnosti već domaćice s juga Amerike, žene iz predgrađa koje snimaju videe ili pišu blogove sa receptima i savjetima svoje obitelji, baka, djedova… isprobavam, dorađujem, oblikujem u nešto što može funkcionirati ovdje kod nas. Pohađala sam slastičarske radionice i nastavit ću s time, s obrazovanjem nikad ne treba stati, kako formalnim tako i neformalnim - gledati, slušati, čitati, zapisivati… važno je ne stati raditi na sebi“, kaže.

Prvu pitu Elvira je pripremila od višanja iz njenog vrta.
„Trebalo ih je nekako potrošiti pa sam se odlučila okušati. Tijesto je bilo jako ukusno, okus maslaca i prhkost su me oduševili, ali nije bilo baš uredno. S vremenom sam to popravila, iako sam jako samokritična i svaku pitu dotjerujem i želim da bude najljepša što može biti“, dodaje Elvira i svojim primjerom pokazuje kako svatko treba pronaći svoju strast, bez obzira na vanjske okolnosti.

„Friday je kao ideja nastao prošle godine kada sam izgubila posao. Nakon proživljenog straha od gubitka sigurnosti i osjećaja dugotrajne frustracije, nekako sam uspjela samoj sebi postaviti pitanje jesam li sretna. Ne općenito u životu, nego jesam li sretna svaki dan sa svojom profesionalnom ulogom. Dogodilo se to da si nisam niti znala reći koja mi je uloga, što sam uopće radila i naposljetku - što ja to znam raditi? Na ovaj me korak ponukalo upravo to, želja da radim nešto konkretno, opipljivo, da znam raditi nešto dobro, što mogu ponuditi drugima i učiniti da se osjećaju dobro i požele se vratiti po još.

Izgubila sam se u velikim korporacijama, poželjela sam raditi na nečemu za što sam sama odgovorna, u što ću ulagati i dati sve što imam u sebi, a nisam imala prilike dati. Ovo nije lak posao, posebno biti svoj “gazda”, radi se uvijek, no mogu reći da se iznutra osjećam puno svježije, iako sam na kraju svakog dana fizički jako umorna“, otkriva vlasnica koja se nada otvaranju Shopa u kojem ćemo moći sjesti, popiti kavu, jesti i uživati. No do tada Elvira marljivo radi, a bez obzira na to što od otvorenja nije prošlo ni mjesec dana već ima stalne kupce.

„Važno je zadržati kvalitetu proizvoda i usluge, što naravno planiram i stojim iza toga. Reklame su velika stvar, dobre fotografije, priča… ali ako iza toga ne stoji dobar proizvod, sve je to samo kratkoročna 'slava'“, otkriva Elvira.

Jamie Oliver opet oduševljava: Omiljeni kuhar objavio je novu genijalnu kuharicu Jamie Oliver Povrće Jamie Oliver Povrće Jamie Oliver Povrće +2 Jamie Oliver Povrće

  • #gdje sjesti
  • #friday pie shop
  • #elvira petak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Tužna atrakcija
Kako ljudi uspijevaju ovdje živjeti? Venecija Afrike, mjesto na kojem ne želite upasti u more
Omlet u mikrovalnoj pećnici recept
Otkrio chef
Trik za pripremu ekstra kremastog omleta od samo tri sastojka u 60 sekundi
Čokoladni kolač recept
Savšenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Pad Kee Mao
Pijani rezanci: Recept za tajladski klasik s piletinom u prefinom umaku
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
POKROVITELJ DINERS
Ljubljana iz drugog kuta: Mjesta koja turisti (još) nisu otkrili
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Povratak u prošlost
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Venezuela priprema gerilski odgovor u slučaju američkog napada
gerilski stil
Spremaju se za rat s jednom od najjačih vojski svijeta: "Na agresiju ćemo odgovoriti jedinstvom"
Austrijanci u velikim problemima, nedostaju im radnici tijekom zimske sezone
Alarmantno
Zemlja s mnogo hrvatskih radnika u problemima: Kritično nedostaje radne snage, a nude minimalnu plaću od 2200 eura
Od vikenda obaveza uporaba zimske opreme
Zakonska obaveza
Vozači, pripremite se! Od vikenda prijete kazne ako ovo ne učinite s vozilom
show
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
Ryanair se našalio na račun Modrićeva leta njihovom linijom
pohvalili se!
Let koji je postao hit! Ryanair se oglasio zbog Modrićeva putovanja, reakcije su urnebesne
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došai u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
zdravlje
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
Jeste li “dog person” ili “cat person”?
Psiholozi tvrde: Ljudi koji vole pse i oni koji vole mačke potpuno su različiti tipovi osobnosti!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
Svaki se postotak računa
Googleovi savjeti koje treba poslušati: Evo kako smanjiti potrošnju baterije na Androidu
sport
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
Velika pobjeda hrvatskog kluba: U dramatičnoj utakmici nokautirali Francuze!
Bravo!
Velika pobjeda hrvatskog kluba: U dramatičnoj utakmici nokautirali Francuze!
Otpao još jedan reprezentativac, Dalić pozvao igrača iz druge lige
mogući debitant
Otpao još jedan reprezentativac, Dalić pozvao igrača iz druge lige
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Namjere mu nisu iskrene - zašto je zapravo došao?
MasterChef: Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
OSTANAK ILI ODLAZAK?
Žiri i u stres testu priredio ozbiljno iznenađenje! "Ne miriše na dobro!"
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Čokoladni kolač recept
Savšenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
Magnet za žene
Uvjerljiva pobjeda: Izabrale ste najzgodnijeg pjevača iz generacije naših mama i baka
sve
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
tragedija
Mladog nogometaša slučajno upucao vlastiti brat
Ryanair se našalio na račun Modrićeva leta njihovom linijom
pohvalili se!
Let koji je postao hit! Ryanair se oglasio zbog Modrićeva putovanja, reakcije su urnebesne
Lampion - 9
Nostalgija u tanjuru

Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

Iz Lampiona nećete izaći gladni jer su porcije pozamašne, a dođete li preko vikenda na ručak zabavit će vas i živa glazba... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Asuka - 7 Hrana i piće
    Asuka

    Japan u centru Zagreba: Sjajno mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Lampion - 9 Hrana i piće
    Nostalgija u tanjuru

    Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close