Čokoladni keksi savršen su dodatak blagdanskom stolu. Da biste napravili ukusne i hrskave kekse ne treba vam brašno, ulje ni maslac. Zapravo ne treba vam ni cijelo jaje.
Ovaj je recept svojevrsna varijacija čokoladnih puslica, te koristi samo bjelanjke. U smjesu se dodaju i tostirani orasi, kakao, šećer u prahu i nešto ekstrakta vanilije.
Rezultat su hrskavi i sjajni keksi koji oduševljavaju na prvi griz.
Čokoladni keksi bez brašna - sastojci:
- 350 g šećera u prahu
- 280 g oraha
- 75 g kakaa u prahu
- 4 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Čokoladni keksi bez brašna - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Tostirajte polovice sirovih oraha u zagrijanoj pećnici, otprilike 7-8 minuta. Pripazite na vam orasi ne izgore.
- Ohladite orahe, pa ih nasjeckajte na sitno. Pomiješajte ih sa šećerom u prahu, kakaom i malo soli u zdjeli od miksera.
- Odvojite bjelanjak od žumanjka. Žumanjke ostavite za neki drugi kolač, a bjelanjke postupno ubacite u zdjelu od miksera. Miksajte na srednjoj brzini dok se smjesa ne zgusne. Umiješajte i ekstrakt vanilije u smjesu.
- Podijelite smjesu na 12 keksa - žlicom prebacite smjesu na lim za pečenje koji ste prekrili popirom za pečenje. Između svakog keksa ostavite slobodnog prostora jer će se isti proširiti tijekom pečenja.
- Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok nisu pečeni do kraja. Ohladite ih do kraja prije posluživanja. Dobar tek!
Znak prijateljstva i dobrodošlice: Tvrdi keksi i sveto vino koji se "ne smiju" odbiti u Italiji

