Umjesto šećerom u prahu prekrivena je nekom vrstom glazure – ona joj daje dodatnu dozu slatkoće, ali i zanimljiv izgled.
Najlakši način da ispečete američke krafne jest u specijaliziranim plehovima za pečenje donuta.
Ako nemate takav pleh, poslužiti se možete i običnim plehom – a u sredinu tijesta stavite malo aluminijske folije kako se krafna ne bi zatvorila i kako biste dobili željenu rupu u sredini tijesta.
Danas vam predlažemo da napravite američki donut od čokolade koji je prekriven i čokoladnom glazurom.
Čokoladna američka krafna s čokoladnim preljevom - sastojci:
Za donut:
- 300 ml punomasnog mlijeka sobne temperature
- 270 g brašna
- 130 g bijelog šećera
- 60 g rastopljenog maslaca
- 50 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 jaje sobne temperature
- 1 čajna žličica praška u pecivu
- ¼ čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 100 g čokoladnih kapljica
- 30 g maslaca
- 30 g vrhnja za šlag
Čokoladna američka krafna s čokoladnim preljevom - priprema:
- Napravite tijesto: u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. U drugoj zdjeli izmutite jaje, mlijeko, rastopljeni maslac i ekstrakt vanilije. Pomiješajte suhe i vlažne sastojke – miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu i istisnite smjesu u pleh za pečenje donuta. Od ove smjese možete napraviti 12 krafni.
- Pecite donute u prethodno zagrijanoj pećnici oko 8 do 10 minuta, odnosno dok nisu pečeni do kraja. Provjerite čačaklicom je li slastica pečena prije nego što je izvadite iz pećnice.
- Napravite glazuru: na pari rastopite čokoladu i maslac te pomiješajte s vrhnjem dok ne dobijete glatku smjesu. Glazuru premažite preko ohlađenih pečenih donuta i poslužite. Dobar tek!
Jesu li ovo najveće krafne u Hrvatskoj? XXL slastica zbog koje se vrijedi ranije probuditi