Crveni prah sve je popularniji suplement u svijetu sporta i rekreacije. Riječ je zapravo o cikli u prahu koja se radi od dehidriranih plodova povrća, koji se potom samelju.

Jedna čajna žličica praha odgovara nutritivnom sadržaju jedne sirove cikle, što prah čini prikladnim načinom za nadomjestak pojedinih hranjivih tvari kojim to povrće obiluje. Cikla je bogata vitaminom C, folatima, željezom, manganom i kalijem te mnogim antioksidansima.

Profesionalni sportaši, ali i rekreativci koji provode dosta vremena u teretani ljubitelji su cikle u prahu, a obično ih konzumiraju jedan do tri sata prije treninga kako bi pojačali sportske izvedbe.

Zašto je dobra cikla u prahu?

Cikla u prahu bogata je nitratima koji šire krvne žile, poboljšavaju protok krvi i opskrbu kisikom te jačaju izdržljivost. Uz to smanjuje umor te omogućava sportašima da izvode vježbe visokog intenziteta dulja razdoblja.

Cikla u prahu dobiva se usitnjavanjem dehidriranog ploda ovog povrća Cikla u prahu dobiva se usitnjavanjem dehidriranog ploda ovog povrća (Foto: Shutterstock)

Valja imati na umu da poboljšani protok krvi pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka, pa se ovaj proizvod ne preporučuje osobama s niskim krvnim tlakom.

Ne treba zanemariti ni protuupalna svojstva cikle u prahu – ona može olakšati oporavak mišića nakon napornih treninga, smanjiti bol u njima i poboljšati izvedbu u budućim treninzima.

Cikla u prahu bogata je prehrambenim vlaknima koja potpomažu apsorpciju hranjivih tvari i ubrzavaju probavu, a neke studije ukazuju i da poboljšava kognitivne funkcije.

Koliko smijem uzeti cikle u prahu?

Ne postoje jasne smjernice o doziranju. Dosadašnje studije pokazale su da atletsku izdržljivost može uvećati redovita konzumacija od 70 do 500 mililitara soka od cikle, koji se pak napravi ako se voda pomiješa s jednom do maksimalno 10 čajnih žličica praha cikle.

Jedna do dvije žličica praha cikle dovoljno je za opće zdravlje, iako bi bilo najbolje provjeriti sa svojim liječnikom prije nego što počnete uzimati bilo koju vrstu suplemenata. Cikla u prahu ne preporučuje se osobama koje imaju nizak krvni tlak, bubrežne kamence i alergiju na ciklu.

Ciklu u prahu možete dodati u razne napitke i hranu Ciklu u prahu možete dodati u razne napitke i hranu (Foto: Shutterstock)

Cikla u prahu nije čarobni lijek. Njezina učinkovitost može varirati ovisno o osobi. Liječnici uvijek napominju da se suplementi moraju uzimati s pažnjom te da ne smiju biti zamjena za dobro uravnoteženu prehranu.

Što napraviti s ciklom u prahu?

Cikla u prahu ne iziskuje termičku obradu, a može se uzeti s gotovo svim vrstama tekućina. Možete je pomiješati s običnom vodom, voćnim sokom, čajem, mlijekom ili biljnom zamjenom za mlijeko. Dodati je možete i u razne smoothieje.

Može se uvrstiti i u obroke – nešto praha dodati u zobenu kašu, jogurt, smjesu za palačinke i biskvite. Crvenim prahom mogu se oplemeniti i razne juhe, variva, gulaši i umaci.

Stručnjaci potvrdili: Ovo je 6 najgorih vrsta hrane za ljudsko zdravlje +0 Pržena hrana

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju