Kus-kus ne raste u polju poput riže niti ima stabljiku kao amarant - radi se od semoline, krupice dobivene mljevenjem durum pšenice koja se prvenstveno rabi za proizvodnju tjestenine. Taj nesvrstani prilog koji nije ni žitarica, a ni tjestenina omiljen je na Bliskom istoku, gdje se može pronaći u nekoliko varijacija – od posve sitih zrnaca do kuglica u Libanonu.

Prilikom pripreme kus-kusa ne dodaju se jaja niti voda. Nekoć je nastajao trljanjem između dlanova, a danas većinom taj posao obavljaju strojevi. Na naše tanjure najčešće dolazi u instant-obliku pa je omiljena zamjena za rižu ili tjesteninu kad nam zatreba brzi prilog. Preporučuje se onima koji žele skinuti kilograme jer sadrži vlakna i proteine, a ima i niži glikemijski indeks. Blagotvoran je i selen koji pomaže u izgradnji mišića te jača imunitet.

Na sjeveru Afrike omiljen je dodatak začinjenim, mesnim ili povrtnim jelima s puno umaka, ali i cijeli svijet ga voli u krepkim jušnim jelima koja griju kad dani postanu kraći. Isprobajte ga uz gulaše i brudete.

Za razliku od tjestenine, kus-kus se ne kuha, dovoljno ga je preliti tekućinom ili skuhati na pari. Kuhari savjetuju da tekućina ne bude voda, nego temeljac jer zrnca žedno upijaju arome i okuse. 

kus-kus - 2 kus-kus - 2 (Foto: Getty Images)

Ako ga nemate pri ruci, možete iskoristiti poprženi zvjezdasti anis, zgnječeni češnjak i đumbir te luk, koje ubacite u vruću vodu i upotrijebite za podlijevanje vodom. Češnjak i luk možete zamijeniti cimetom i kurkumom te se poigrati slatkim receptima i uz dodatak suhog voća i orašastih plodova dobiti doručak koji će vas držati sitima do podneva.

Odlučite li skuhati kus-kus na pari, to možete učiniti pomoću gaze ili cjedila. Zakuhajte vodu i ugasite vatru, stavite iznad cjedilo ili krpu s kus-kusom i poklopite. Nakon otprilike 15 minuta dobit ćete neodoljivo flafasti prilog koji potom dalje koristite u jelima. Najbolji je topao jer hlađenjem se može slijepiti i postati gumast. Odlučite li ga jesti hladnog, dobro ga je preliti maslinovim uljem ili maslacem.

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju