Uoči Božića u britanskim se kućanstvima obično radi božićni kolač. Iako ga Britanci nazivaju Christmas Pudding, nema veze s ukuhanim slatkim desertom na bazi mlijeka. Naprotiv, riječ je sočnom biskvitu koji je ispunjen sušenim voćem te natopljen alkoholnim pićem poput viskija.

Ne morate biti u Velikoj Britaniji da biste uživali u ovom desertu. Možete ga pripremiti i u vlastitom domu uz malo volje i strpljenja. Da bi kolač imao slastan okus, voće je potrebno namakati u alkoholu barem večer prije pečenja.

Neki tradicionalni recepti nalažu pripremu koja zna trajati i po tri dana. Umjesto toga, mi vam nudimo najbrži i najlakši recept za ovu finu slasticu.

Sastojci:

  • 700 grama sušenog voća (grožđice, smokve, marelice, brusnice itd)
  • 220 grama muscovado šećera
  • 220 grama maslaca
  • 150 ml viskija
  • 110 grama brašna
  • 110 grama krušnih mrvica
  • 100 ml soka od naranče
  • 4 jaja
  • 1 i ½ čajna žličica praška za pecivo
  • 1 velika naranča
  • 1 čajna žličica mljevenog cimeta
  • ½ čajne žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Večer prije pripreme kolača: nasjeckajte voće na otprilike iste komade, pa ih pomiješajte s viskijem i sokom od naranče. Dodajte i malo naribane narančine korice. Pokrijte plastičnom folijom pa stavite u hladnjak preko noći. Ako niste ljubitelj viskija, upotrijebiti možete i brandy ili čak rum.
  2. Mikserom istucite šećer i maslac u glatku smjesu. Istucite jaja, pa ih nježno umiješajte u smjesu s maslacem.
  3. Dodajte voće i eventualnu preostalu tekućinu u kojoj se isto mariniralo. Dobro promiješajte.
  4. Dodajte brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i prstohvatom soli.
  5. Dodajte i krušne mrvice koje će „popiti“ višak tekućine iz smjese, te sve ostale začine.
  6. Pripremljenu smjesu prebacite u okruglu vatrostalnu posudu koju ste prethodno namastili. Dobro utisnite sadržaj, pa prekrijte aluminijskom folijom te ju dodatno stabilizirajte špagom.
  7. U veliki lonac stavite vatrostalnu posudu s božićnim pudingom. Do otprilike polovice lonca ulijte zagrijanu vodu pa sve zajedno poklopite i stavite na štednjak.
  8. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu na najniže i pustite da se puding termički obrađuje na pari oko četiri sata. Povremeno i po potrebi dodajte vruću vodu u lonac da nikad ne ispari do kraja.
  9. Pažljivo izvadite zdjelu iz lonca - bit će jako vruća - a puding dobro ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Kako se pari božićni kolač, na svojem YouTube kanalu je pokazao Mason Cash.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju