Zamislite kako sjedite na terasi, gledate u vulkan iz kojeg se puši i na stolu imate vrhunski espresso i meki brioš punjen gelatom. Pogađate li gdje ste? Na jugu Italije, preciznije Siciliji. Iako običaj takvog slatkog doručka nije ukorijenjen na ostatku Čizme, ondje se itekako udomaćio.

Brioche con gelato, specijalitet koji je nastao spojem vrhunskog gelata i originalno francuskog peciva, brioša lijepo osvježava i sladi u svako doba dana, ali ujutro baš fino paše. Osim što hladi, daje energiju i uveseljava, što je sasvim dovoljno razloga za guštanje u talijanskoj poslastici, gelato od kvalitetnih sastojaka pruža antioksidanse i minerale, poput kalcija. 

Gelato na talijanskom znači sladoled, ali za razliku od njega sadrži manje mliječne masti i manje zraka koji u njega ulazi dok se miješa tijekom zamrzavanja te je malo mekši. 

U ledeni sendvič možete zagristi, ako imate dobre zube ili ga marljivo skupljati žličicom. Meko pecivo se prepolovi i zatim tostira kako bi hrskava tekstura bila protuteža kremastoj unutrašnjosti, a pritom se oslobađa i privlačna aroma maslaca.

Među omiljenim vrstama gelata su pistacije, stracciatella, lješnjak, čokolada i „vanilija bez vanilije“, odnosno crema poput slastičarske kreme. U svakom slučaju ne možete pogriješiti za koji god se odlučite.

Recept za brioche con gelato:

  • 500 g sladoleda ili gelata
  • 3 peciva (brioš)
  • 2 žlice maslaca
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

  1. Ostavite sladoled na sobnoj temperaturi da malo omekša. U međuvremenu prepolovite peciva i tostirajte ih.
  2. Otopite žlicu maslaca u tavi s debelim dnom na srednjoj vatri i zavrtite tavu tako da dno bude obloženo masnoćom. Dodajte tri polovice peciva prerezanom stranom prema dolje i pecite dok ne budu zlatno smeđa, 2 do 3 minute. Prebacite ih na dasku za rezanje s prerezanom stranom prema gore i pospite prstohvatom soli.
  3. Ponovite postupak s ostalim polovicama. Ostavite da se hlade pet minuta. Svaku donju polovicu peciva napunite trećinom sladoleda. Preostale polovice peciva nježno položite na sladoled i pritisnite da se zalijepe. Poslužite odmah.

Prepoznatljivi u svijetu: Znate li zašto Grci boje kuće u bijelo i plavo? Naxos - 4 Santorini +0 Mykonos

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju