Zamislite kako sjedite na terasi, gledate u vulkan iz kojeg se puši i na stolu imate vrhunski espresso i meki brioš punjen gelatom. Pogađate li gdje ste? Na jugu Italije, preciznije Siciliji. Iako običaj takvog slatkog doručka nije ukorijenjen na ostatku Čizme, ondje se itekako udomaćio.

U trendu Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Brioche con gelato, specijalitet koji je nastao spojem vrhunskog gelata i originalno francuskog peciva, brioša lijepo osvježava i sladi u svako doba dana, ali ujutro baš fino paše. Osim što hladi, daje energiju i uveseljava, što je sasvim dovoljno razloga za guštanje u talijanskoj poslastici, gelato od kvalitetnih sastojaka pruža antioksidanse i minerale, poput kalcija. 

Gelato na talijanskom znači sladoled, ali za razliku od njega sadrži manje mliječne masti i manje zraka koji u njega ulazi dok se miješa tijekom zamrzavanja te je malo mekši. 

U ledeni sendvič možete zagristi, ako imate dobre zube ili ga marljivo skupljati žličicom. Meko pecivo se prepolovi i zatim tostira kako bi hrskava tekstura bila protuteža kremastoj unutrašnjosti, a pritom se oslobađa i privlačna aroma maslaca.

Među omiljenim vrstama gelata su pistacije, stracciatella, lješnjak, čokolada i „vanilija bez vanilije“, odnosno crema poput slastičarske kreme. U svakom slučaju ne možete pogriješiti za koji god se odlučite.

Recept za brioche con gelato:

  • 500 g sladoleda ili gelata
  • 3 peciva (brioš)
  • 2 žlice maslaca
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

  1. Ostavite sladoled na sobnoj temperaturi da malo omekša. U međuvremenu prepolovite peciva i tostirajte ih.
  2. Otopite žlicu maslaca u tavi s debelim dnom na srednjoj vatri i zavrtite tavu tako da dno bude obloženo masnoćom. Dodajte tri polovice peciva prerezanom stranom prema dolje i pecite dok ne budu zlatno smeđa, 2 do 3 minute. Prebacite ih na dasku za rezanje s prerezanom stranom prema gore i pospite prstohvatom soli.
  3. Ponovite postupak s ostalim polovicama. Ostavite da se hlade pet minuta. Svaku donju polovicu peciva napunite trećinom sladoleda. Preostale polovice peciva nježno položite na sladoled i pritisnite da se zalijepe. Poslužite odmah.

Prepoznatljivi u svijetu: Znate li zašto Grci boje kuće u bijelo i plavo? Grčka - 1 Grčka - 3 Grčka - 2 +0 Grčka - 4