U izazovu koji je za kandidatkinje MasterChefa pripremio chef Melkior Bašić trebalo je replicirati dva tanjura. Jedan slani, koji je Melkior opisao temom prirode, i jedan slatki, kojem je tema bila Božić.
Replika jela uspjela je Mateji Alduk i Maji Šabić, a Maja Jalšovec bila je najslabija u ovom zadatku te je zbog toga napustila show.
Božićna kugla
Sastojci za staklenu kuglu:
- 200 g isomalta
- 50 g vode
- Isomalt i vodu ugrijte do 150 °C, stavite sa strane da se ohladi do 100 – 110 °C .
- Oblikujte kuglu, spremite u posudu s dry secom (vrećicom za izvlačenje vlage).
Sastojci za mousse od kokosa s bijelom glazurom:
- 170 g vrhnja za šlag
- 250 g pirea od kokosa
- 35 g šećera
- 6 g zlatne želatine
- 150 g bijele čokolade
- 150 g kakaova maslaca
- Vrhnje za šlag blago izmiksajte i i spremite u hladnjak.
- Namočite želatinu u hladnu vodu.
- Pire od kokosa i šećer ugrijte do vrenja. Dodajte namočenu želatinu, pustite da se ohladi. Umiješajte ohlađeni, blago tučeni šlag i napunite silikonske kalupe (loptice). Stavite u šoker i zaledite.
- Lagano rastopite kakaov maslac, dodajte bijelu čokoladu, rastopite sve sastojke. Ohladite glazuru na manje od 30 °C (cca. 25 - 28 °C)
- Izvadite mousse iz silikona. Nabodite na čačkalicu i glazirajte. Stavite kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir. Spremite u frižider da se odledi do serviranja.
Sastojci za mousse od jagoda s crvenom glazurom:
- 170 g vrhnja za šlag
- 250 g pirea od jagoda
- 35 g šećera
- 6 g zlatne želatine
- 150 g bijele čokolade
- 150 g kakaova maslaca
- Crvena boja
- Vrhnje za šlag blago izmiksajte i spremite u hladnjak.
- Namočite želatinu u hladnu vodu.
- Pire od jagoda i šećer ugrijte do vrenja. Dodajte namočenu želatinu, pustite da se ohladi. Umiješajte ohlađeni, blago tučeni šlag i napunite silikonske kalupe (loptice). Stavite u šoker i zaledite.
- Lagano rastopite kakaov maslac, dodajte bijelu čokoladu, rastopite sve sastojke. Dodajte crvenu boju i izmiksajte štapnim mikserom. Ohladite glazuru na manje od 30 °C (cca. 25 - 28 °C).
- Izvadite mousse iz silikona. Nabodite na čačkalicu i glazirajte. Spremite kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir. Spremite u frižider da se odledi do serviranja.
Sastojci za gel od jagode, papra i đumbira
- 200 g pirea od jagode
- 100 g vode
- 30 g šećera
- đumbir
- timut papar u zrnu
- 3 g agar-agara
- Đumbir naribajte, papar zdrobite, dodajte ih u količini po želji ostalim sastojcima. Sve sastojke zakipite. Izmiksajte štapnim mikserom. Stavite u frižider da se ohladi. Ohlađenu želatinu izmiksajte štapnim mikserom do željene teksture. Prebacite u squeeze bocu.
Sastojci za bijeli crumble
- 100 g bijele čokolade
- 30 g maltoseca
- Rastopljenu čokoladu dodati u maltosec, napraviti željenu teksturu crumblea.
Sastojci za spužvu od bosiljka
- bosiljak
- 13 jaja
- 3 bjelanjka
- 50 g šećera
- 180 g brašna
- Blanširajte bosiljak u kipućoj vodi, ohladite u vodi s ledom. Izvadite bosiljak, ne cijedite ga jako. Izmiksajte ga blenderom, po potrebi dodajte vode ako je pregust. Procijedite, protisnite vodu i sačuvajte je za izradu spužve.
- Jaja, bjelanjke, šećer i brašno stavite u posudu, dodajte vode od bosiljka po želji. Izmiksajte štapnim mikserom i dobivenu smjesu prebacite u sifon (s dvije ampule). Probušite dno plastične čaše (napravite mali rez), napunite smjesom iz sifona do 2/3 čaše i stavite u mikrovalnu na cca 40 sekundi. Pustite da se ohladi. Slomite čašu i spužvu trgajte na komade željenog oblika.
- Servirajte po pokaznom primjeru.
Rolada od krumpira / ulje vlasca / pire od gljiva / sotirane gljive / ukiseljeni luk / čips od kore krumpira / bešamel / umak hoisin
Čips od kore krumpira
- čips od krumpira
- kora od krumpira
- ulje
- sol
- Iskoristite kore od očišćenog krumpira za roladu. Namočite ih u vodu na cca 30 minuta da se ispere škrob, po potrebi promijenite vodu. U ulje ugrijano na 150 - 170 °C pržite kore krumpira dok ne postanu hrskave.
- Izvadite iz ulja, ocijedite od viška masnoće na papirnatom ručniku, posolite dok je toplo.
Rolada od krumpira
- krumpir
- pročišćeni maslac
- sol
- ulje
- Od krumpira, pročišćenog maslaca i soli napravite željenu roladu, zamotajte je u plastičnu foliju, vakumirajte i stavite kuhati u souse vide 50 minuta na 85 °C. Ohladite, izrežite na željenu debljinu.
- Zapecite na tavi s malo ulja, okrenite na drugu stranu i zapecite da se dobije zlatna boja. Podlijte pročišćenim maslacem, pržite dok se ne ispeče. Po potrebi, ako je sirov iznutra, izvadite iz maslaca i dovršite u pećnici na 160 – 180 °C.
Pire od gljiva
- vrganji
- bukovače
- smeđi šampinjoni
- ulje
- povrtni temeljac
- maslac
- xantana
- sol
- šareni papar
- Gljive narežite na tanke listove, prepržite ih na ugrijanom ulju, podlijte povrtnim temeljcem i pirjajte dok ne postanu mekane. Gljive izmiksajte u blenderu do glatke teksture, zatim dodajte maslac, začinite soli i paprom i dodajte jako malo xantane da poveže pire.
- Vratite na vatru i po potrebi začinite soli i paprom. U slučaju da je pire prerijedak lagano kuhajte dok ne ispari višak tekućine.
Ukiseljeni luk
- luk
- 100 g jabučnog octa
- 70 g vode
- 40 g šećera
- 1 g soli
- Očistite luk, prerežite po pola. U tavi zagrijte sve sastojke do vrenja, prelijte preko luka.
Ulje od vlasca
- vlasac
- ulje
- Vlasac blanširajte u kipućoj vodi, ohladite u vodi s ledom. Izvadite ga i pažljivo laganim pritiskom ruke ocijedite višak vode.
- Štapnim mikserom izmiksajte ulje i blanširani vlasac, procijedite kroz gazu.
Bešamel
- 25 g brašna
- 25 g maslaca
- 500 g mlijeka
- sol
- bijeli papar
- muškatni orah
- Brašno lagano pržite na maslacu, podlijte vrućim mlijekom, začinite.
Umak hoisin
- umak hoisin
- povrtni temeljac
- Umak hoisin razrijedite povrtnim temeljcem do željene teksture.
Sotirane gljive:
- vrganji
- smeđi šampinjoni
- ulje
- sol
- papar
- Gljive lagano zapecite na ulju, solite i paprite tek pred kraj.