• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Božićna kugla i rolada od krumpira: Recepti Melkiora Bašića koji su skupo stajali Maju Jalšovec

Koliko biste vi bili uspješni u replici Melkiorovih jela, provjerite pripremom recepata u nastavku...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 29.12.2022 13:21 komentari
viber Created with Sketch.
MasterChef - 1
MasterChef - 1 (Foto:Nova TV)

Galerija MasterChef - 5 2 MasterChef - 4 2 MasterChef - 3 2 MasterChef - 2 2

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu

U izazovu koji je za kandidatkinje MasterChefa pripremio chef Melkior Bašić trebalo je replicirati dva tanjura. Jedan slani, koji je Melkior opisao temom prirode, i jedan slatki, kojem je tema bila Božić.

Replika jela uspjela je Mateji Alduk i Maji Šabić, a Maja Jalšovec bila je najslabija u ovom zadatku te je zbog toga napustila show. 

Božićna kugla

Sastojci za staklenu kuglu:

  • 200 g isomalta
  • 50 g vode
  1. Isomalt i vodu ugrijte do 150 °C, stavite sa strane da se ohladi do 100 – 110 °C .
  2. Oblikujte kuglu, spremite u posudu s dry secom (vrećicom za izvlačenje vlage).

Sastojci za mousse od kokosa s bijelom glazurom:

  • 170 g vrhnja za šlag
  • 250 g pirea od kokosa
  • 35 g šećera
  • 6 g zlatne želatine
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 g kakaova maslaca
  1. Vrhnje za šlag blago izmiksajte i i spremite u hladnjak.
  2. Namočite želatinu u hladnu vodu.
  3. Pire od kokosa i šećer ugrijte do vrenja. Dodajte namočenu želatinu, pustite da se ohladi. Umiješajte ohlađeni, blago tučeni šlag i napunite silikonske kalupe (loptice). Stavite u šoker i zaledite.
  4. Lagano rastopite kakaov maslac, dodajte bijelu čokoladu, rastopite sve sastojke. Ohladite glazuru na manje od 30 °C (cca. 25 - 28 °C)
  5. Izvadite mousse iz silikona. Nabodite na čačkalicu i glazirajte. Stavite kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir. Spremite u frižider da se odledi do serviranja.

Sastojci za mousse od jagoda s crvenom glazurom:

  • 170 g vrhnja za šlag
  • 250 g pirea od jagoda
  • 35 g šećera
  • 6 g zlatne želatine
  • 150 g bijele čokolade
  • 150 g kakaova maslaca
  • Crvena boja
  1. Vrhnje za šlag blago izmiksajte i spremite u hladnjak.
  2. Namočite želatinu u hladnu vodu.
  3. Pire od jagoda i šećer ugrijte do vrenja. Dodajte namočenu želatinu, pustite da se ohladi. Umiješajte ohlađeni, blago tučeni šlag i napunite silikonske kalupe (loptice). Stavite u šoker i zaledite.
  4. Lagano rastopite kakaov maslac, dodajte bijelu čokoladu, rastopite sve sastojke. Dodajte crvenu boju i izmiksajte štapnim mikserom. Ohladite glazuru na manje od 30 °C (cca. 25 - 28 °C).
  5. Izvadite mousse iz silikona. Nabodite na čačkalicu i glazirajte. Spremite kuglice na silikonsku podlogu ili masni papir. Spremite u frižider da se odledi do serviranja.

Sastojci za gel od jagode, papra i đumbira

  • 200 g pirea od jagode
  • 100 g vode
  • 30 g šećera
  • đumbir
  • timut papar u zrnu
  • 3 g agar-agara
  1. Đumbir naribajte, papar zdrobite, dodajte ih u količini po želji ostalim sastojcima. Sve sastojke zakipite. Izmiksajte štapnim mikserom. Stavite u frižider da se ohladi. Ohlađenu želatinu izmiksajte štapnim mikserom do željene teksture. Prebacite u squeeze bocu.

Sastojci za bijeli crumble

  • 100 g bijele čokolade
  • 30 g maltoseca
  1. Rastopljenu čokoladu dodati u maltosec, napraviti željenu teksturu crumblea.

Sastojci za spužvu od bosiljka

  • bosiljak
  • 13 jaja
  • 3 bjelanjka
  • 50 g šećera
  • 180 g brašna
  1. Blanširajte bosiljak u kipućoj vodi, ohladite u vodi s ledom. Izvadite bosiljak, ne cijedite ga jako. Izmiksajte ga blenderom, po potrebi dodajte vode ako je pregust. Procijedite, protisnite vodu i sačuvajte je za izradu spužve.
  2. Jaja, bjelanjke, šećer i brašno stavite u posudu, dodajte vode od bosiljka po želji. Izmiksajte štapnim mikserom i dobivenu smjesu prebacite u sifon (s dvije ampule). Probušite dno plastične čaše (napravite mali rez), napunite smjesom iz sifona do 2/3 čaše i stavite u mikrovalnu na cca 40 sekundi. Pustite da se ohladi. Slomite čašu i spužvu trgajte na komade željenog oblika.
  3. Servirajte po pokaznom primjeru.

 

Rolada od krumpira / ulje vlasca / pire od gljiva / sotirane gljive / ukiseljeni luk / čips od kore krumpira / bešamel / umak hoisin

Čips od kore krumpira

  • čips od krumpira
  • kora od krumpira
  • ulje
  • sol
  1. Iskoristite kore od očišćenog krumpira za roladu. Namočite ih u vodu na cca 30 minuta da se ispere škrob, po potrebi promijenite vodu. U ulje ugrijano na 150 - 170 °C pržite kore krumpira dok ne postanu hrskave.
  2. Izvadite iz ulja, ocijedite od viška masnoće na papirnatom ručniku, posolite dok je toplo.

Rolada od krumpira

  • krumpir
  • pročišćeni maslac
  • sol
  • ulje
  1. Od krumpira, pročišćenog maslaca i soli napravite željenu roladu, zamotajte je u plastičnu foliju, vakumirajte i stavite kuhati u souse vide 50 minuta na 85 °C. Ohladite, izrežite na željenu debljinu.
  2. Zapecite na tavi s malo ulja, okrenite na drugu stranu i zapecite da se dobije zlatna boja. Podlijte pročišćenim maslacem, pržite dok se ne ispeče. Po potrebi, ako je sirov iznutra, izvadite iz maslaca i dovršite u pećnici na 160 – 180  °C.

Pire od gljiva 

  • vrganji
  • bukovače
  • smeđi šampinjoni
  • ulje
  • povrtni temeljac
  • maslac
  • xantana
  • sol
  • šareni papar
  1. Gljive narežite na tanke listove, prepržite ih na ugrijanom ulju, podlijte povrtnim temeljcem i pirjajte dok ne postanu mekane. Gljive izmiksajte u blenderu do glatke teksture, zatim dodajte maslac, začinite soli i paprom i dodajte jako malo xantane da poveže pire.
  2. Vratite na vatru i po potrebi začinite soli i paprom. U slučaju da je pire prerijedak lagano kuhajte dok ne ispari višak tekućine.

Ukiseljeni luk 

  • luk
  • 100 g jabučnog octa
  • 70 g vode
  • 40 g šećera
  • 1 g soli
  1. Očistite luk, prerežite po pola. U tavi zagrijte sve sastojke do vrenja, prelijte preko luka.

Ulje od vlasca

  • vlasac
  • ulje
  1. Vlasac blanširajte u kipućoj vodi, ohladite u vodi s ledom. Izvadite ga i pažljivo laganim pritiskom ruke ocijedite višak vode.
  2. Štapnim mikserom izmiksajte ulje i blanširani vlasac, procijedite kroz gazu.

Bešamel

  • 25 g brašna
  • 25 g maslaca
  • 500 g mlijeka
  • sol
  • bijeli papar
  • muškatni orah
  1. Brašno lagano pržite na maslacu, podlijte vrućim mlijekom, začinite.

Umak hoisin 

  • umak hoisin 
  • povrtni temeljac
  1. Umak hoisin razrijedite povrtnim temeljcem do željene teksture.

Sotirane gljive:

  • vrganji
  • smeđi šampinjoni
  • ulje
  • sol
  • papar
  1. Gljive lagano zapecite na ulju, solite i paprite tek pred kraj.

 

  • #Recepti
  • #masterchef
  • #melkior bašić
  • #Maja Jalšovec
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Ig Nobel 2025.
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Pokrovitelj Brodsko-posavska županija
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto pa razbio stolicu
"Ovo nije smiješno"
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto, pa razbio stolicu
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Stravična nesreća: U Zagrebu rentali auto, kod Senja sletjeli u more, poginule dvije žene i dva muškarca
show
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Romina Knežić čestitala 25. rođendan Novoj TV
neviđeni glamur
Poput holivudske dive! Romina Knežić u ovom izdanju dostojna je svjetskih crvenih tepiha
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Piše nutricionistica
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
zabava
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
CEO sve objasnio
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
sport
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
kaos na kraju
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Što vidjeti u gradu Laško u Sloveniji?
Prekrasna priroda
Gradić poznat po pivu u srcu Slovenije sjajna je ideja za izlet ili vikend-odmor
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
sve
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
Bijele lazanje
Festival sira

Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali nikako i okusa

Umjesto bešamela u njih ide krem sir, ali i svježi sir, svježa mozzarella, cheddar i gauda. Kome nije dovoljno – može ih posuti i parmezanom. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Piletina i krumpir u vrhnju Hrana i piće
    Kremasto

    Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju

  • Piletina zapečena u parmezanu Hrana i piće
    Bez nereda

    Piletina s parmezanom iz pećnice: Hrskavo, sočno i jednostavno

  • Bijele lazanje Hrana i piće
    Festival sira

    Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali nikako i okusa

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close