Ljubitelje francuske kuhinje i sve one koji je žele pobliže istražiti mogla bi razveseliti vijest da je Zagreb bogatiji za francuski bistro, koji ćete pronaći adresi Maksimirska cesta 96.

Iza Bistroa 96 stoje Mario Mandarić, chef i suvlasnik Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, te braća chefovi Oliver i Nikola Ljubojević.

"Priča je započela 2018. godine, kada smo se Mario i ja upoznali u The Fat Ducku (jedan od najboljih svjetskih restorana virtuoza Hestona Blumenthala) te pričali o tome kako Hrvatskoj nedostaje francuskih bistroa. Obožavamo francuske klasike i tehnike; dugo smo se njima bavili. Prostor smo pronašli spontano, a jelovnik, koji će se s vremenom mijenjati, sastoji se prvenstveno od francuskih specijaliteta. Iznimka su jela koja su nam važna i koja volimo još od djetinjstva, kao što su knedle ili juha s knedlama od griza", priča nam Oliver Ljubojević.

Chef Mario Mandarić Chef Mario Mandarić (Foto: Nova TV)

Signature jela Bistroa 96 su popularna juha od luka, kao i tournedos rossini koji, koliko nam je poznato, ne možete pojesti nigdje drugdje u Hrvatskoj. Ovo raskošno i, mnogi će reći, dekadentno jelo francuski chef Marie-Antoine Carême pripremio je za dragog prijatelja, talijanskog skladatelja i velikog gurmana Gioachina Rossinija. Tournedos rossini spaja filet mignon s tostiranim kruhom, foie grasom, umakom madeira i listićima crnog tartufa.

Među ostalim specijalitetima u Bistrou 96 možete kušati i rižoto od puževa, biftek tartar, tarte tatin i crème brûlée.

Kako nam priča chef Oliver, jelovnik će se mijenjati i širiti s vremenom, pa tako možemo očekivati steak frites s béarnaiseom, odnosno sočni odrezak s prženim krumpirićima i klasičnim francuskim umakom od pročišćenog maslaca, žumanjaka, vina i estragona. Zatim boeuf bourguignon, slavni burgundski specijalitet koji podsjeća na goveđi gulaš s vinom, povrćem i gljivama, uskoro bi se na jelovniku mogao naći i coq au vin - kokot, odnosno pile u vinu.

Omiljeno mjesto nautičara: Konoba na Lastovu u kojoj narudžbe primaju kroz prozor Konoba Triton Lastovo - 25 Konoba Triton Lastovo - 21 Konoba Triton Lastovo - 20 +23 Konoba Triton Lastovo - 12

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju