Kolač s crnim čajem je jednostavan, sočan i ukusan desert kojem ljubitelji suhih listića neće moći odoljeti. Krema od maslaca i meda savršeno ga nadopunjuje, ali je dovoljno samozatajna da u prvome planu ostane upravo puna aroma čaja.

Čaj ćete skuhati – u mlijeku, a poželite li eksperimentirati s biskvitima s ovim ne baš tako čestim sastojkom, dovoljno je znati da će im, osim ove medene kreme, odlično pristajati orašasti plodovi ili tek malo citrusne arome.

Umjesto s kremom od maslaca i meda, biskvit možete poslužiti s malo tučenog vrhnja ili s glazurom od tamne čokolade.

Kolač s čajem i kremom od meda - sastojci:

Za biskvit s čajem

  • 235 ml mlijeka
  • 3 žlice listića crnog čaja
  • 55 g maslaca, sobne temperature
  • 225 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 60 ml biljnog ulja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 175 g brašna za kolače
  • 1 1/2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli

Za kremu od meda

  • 110 g maslaca, sobne temperature
  • 3 žlice meda
  • 250 grama šećera u prahu
  • prstohvat soli

Kolač s čajem i kremom od meda - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Namastite okrugli kalup za tortu promjera 23 centimetra.
  3. Zakuhajte mlijeko i dodajte mu listiće čaja. Ostavite da se ohladi.
  4. U velikoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.
  5. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte smjesu nakon svakog dodavanja. Potom dodajte ulje i ekstrakt vanilije, pa postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Umiješajte mlijeko s čajem i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto.
  6. Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i pecite 30 do 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe čista.
  7. Izvadite biskvit iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  8. U velikoj zdjeli miksajte zajedno maslac i med dok smjesa ne postane glatka. Dodajte šećer u prahu i sol i nastavite miksati dok se krema ne sjedini. Ako je pretekuća, dodajte još šećera u prahu, a ako je pregusta, dodajte još meda ili mlijeka.
  9. Ohlađenu tortu premažite kremom od meda i poslužite.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Tehnika toplo-hladno: Kako savršeno skuhati jaje? Jaja - 4 Jaja - 3 Jaja - 2 +0 Jaja - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju