Kolač s crnim čajem je jednostavan, sočan i ukusan desert kojem ljubitelji suhih listića neće moći odoljeti. Krema od maslaca i meda savršeno ga nadopunjuje, ali je dovoljno samozatajna da u prvome planu ostane upravo puna aroma čaja.
Čaj ćete skuhati – u mlijeku, a poželite li eksperimentirati s biskvitima s ovim ne baš tako čestim sastojkom, dovoljno je znati da će im, osim ove medene kreme, odlično pristajati orašasti plodovi ili tek malo citrusne arome.
Umjesto s kremom od maslaca i meda, biskvit možete poslužiti s malo tučenog vrhnja ili s glazurom od tamne čokolade.
Kolač s čajem i kremom od meda - sastojci:
Za biskvit s čajem
- 235 ml mlijeka
- 3 žlice listića crnog čaja
- 55 g maslaca, sobne temperature
- 225 g šećera
- 2 velika jaja
- 60 ml biljnog ulja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 175 g brašna za kolače
- 1 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice soli
Za kremu od meda
- 110 g maslaca, sobne temperature
- 3 žlice meda
- 250 grama šećera u prahu
- prstohvat soli
Kolač s čajem i kremom od meda - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Namastite okrugli kalup za tortu promjera 23 centimetra.
- Zakuhajte mlijeko i dodajte mu listiće čaja. Ostavite da se ohladi.
- U velikoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.
- Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte smjesu nakon svakog dodavanja. Potom dodajte ulje i ekstrakt vanilije, pa postepeno dodajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Umiješajte mlijeko s čajem i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto.
- Prebacite tijesto u pripremljeni kalup i pecite 30 do 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe čista.
- Izvadite biskvit iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- U velikoj zdjeli miksajte zajedno maslac i med dok smjesa ne postane glatka. Dodajte šećer u prahu i sol i nastavite miksati dok se krema ne sjedini. Ako je pretekuća, dodajte još šećera u prahu, a ako je pregusta, dodajte još meda ili mlijeka.
- Ohlađenu tortu premažite kremom od meda i poslužite.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.