Bilo da izbjegavate brašno ili želite isprobati nešto novo – quiche s koricom od krumpira odlična je ideja. Najviše vremena otići će vam na ribanje krumpira, ali ostatak pripreme poprilično je jednostavan.

U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Smjesom od krumpira pažljivo obložite kalup kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja, a kako bi quiche bio što finiji, dajte mu i malo vremena da se ohladi.

Sastojci za quiche od krumpira: 

Kora:

  • 600 g naribanog krumpira
  • 60 g sira (cheddar), naribanog
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra

Nadjev:

  • 2 žlice maslaca
  • 1/2 glavice luka, tanko narezanog
  • 6 velikih jaja, lagano umućenih
  • 120 g vrhnja za kuhanje
  • 4 kriške slanine
  • 115 g sira (cheddar), naribanog
  • 1 žlica vlasca, tanko nasjeckanog, plus dodatno za ukrašavanje
  • sol i papar po ukusu

Priprema quichea:

  1. Istisnite što je više moguće tekućine iz naribanog krumpira pa ga pomiješajte sa ribanim sirom, soli i paprom te sve zajedno promiješajte.
  2. Lagano namastite kalup za tortu promjera 23 cm i ravnomjerno utisnite smjesu krumpira na dno i stranice kalupa, pazeći da nema rupa u kori kako nadjev ne bi iscurio. Stavite kalup u zamrzivač i ostavite najmanje 1 sat.
  3. Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  4. Stavite zamrznutu koru u pećnicu i pecite je 15 minuta. Izvadite iz pećnice i malo ohladite.
  5. Kriške slanine stavite na hladnu tavu pa zagrijavajte dok ne postane hrskava, a zatim je ohladite i usitnite. 
  6. U tavi rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i lagano ga pržite 10 do 15 minuta. Začinite solju i paprom. Ostavite sa strane.
  7. Pomiješajte jaja i vrhnje, dodajte preostale sastojke, uključujući karamelizirani luk, i sve promiješajte. Začinite solju i paprom. Ulijte smjesu za nadjev u djelomično pečenu koru i stavite u pećnicu. Smanjite temperaturu pećnice na 190 °C i pecite 25 do 30 minuta ili dok se jaja ne stegnu.
  8. Izvadite quiche iz pećnice i nožićem prođite oko rubova kalupa. Otpustite stranice kalupa i vratite quiche u pećnicu na dodatnih 10 do 15 minuta kako bi kora bila hrskava sa svih strana.
  9. Izvadite quiche iz pećnice i ohladite 10 minuta. Narežite ga na kriške, pospite narezanih vlascem i poslužite.