Bademovo brašno odlična je i zdrava alternativa pšeničnom, a kako ne sadrži gluten, izvrstan je izbot i za sve koji pate od intolerancije na gluten ili boluju od celijakije. Bademo se brašno može kupiti u trgovinama, a vrlo ga jednostavno možete napraviti i sami. Prvi korak je blanširanje badema i uklanjanje kožice. Nakon toga bademe samo treba prosušiti i samljeti u brašno.
Krupnije mljeveno bademovo brašno možete koristiti za pohanje i zapravo za sve u čemu koristite krušne ili panko mrvice, dok fino mljeveno bademovo brašno možete koristiti kako zamjenu pšeničnom brašnu u omjeru 1:1 – u ama baš svemu. Pečete li kolače s bademovim brašnom, znajte da se biskviti neće toliko dignuti i da će ostati gušći. Za prozračnost biskvita od pšeničnog brašna, naime, odgovoran je upravo gluten.
Bademovo brašno kaloričnije je od pšeničnog, ali tu manu nadoknađuje svojim nutritivnim obiljem. Samo 30 grama bademovog brašna namiruje većinu dnevnih potreba našeg organizma za vitaminom E, manganom, magnezijem i vlaknima.
Bademovo brašno ima manje ugljikohidrata i više hranjivih tvari od pšeničnog ili, primjerice, kokosovog brašna. Također ima manje fitinske kiseline, zbog čega se nutrijenti bolje apsorbiraju. Vitamini, minerali i antioksidansi kojima obiluje bademovo brašno imaju blagotvoran učinak na naš organizam. U nastavku donosimo najvažnije.
Odlično je za zdravlje srca
Bademovo brašno bogato je mononezasićenim mastima, što pomaže smanjenju koleserola, a manje kolesterola, poznato je, znači i manji rizik od srčanih bolesti.
Učinkovito regulira razinu šećera u krvi
Bademovo brašno ima nizak glikemijski indeksa te značajno manje šećera i ugljikohidrata od pšeničnog brašna, pa je dobar saveznik dijabetičarima u regulaciji razine šećera u krvi.
Blagotvorno djeluje na probavu
Bademovo brašno sadrži puno prebiotičkih dijetalnih vlakana što dovodi do boljeg i učinkovitijeg rada probavnog sustava.
Smanjuje rizik od gubitka kognitivnih funkcija
Bademovo brašno puno je vitamina E, vitamina koji dokazano smanjuje rizik od kognitivnih bolesti poput Alzheimerove.
Vrijedan dodatak prehrani
Vitaminom E i antioksidansi koji pomažu smanjenju rizika od raka, dijabetesa, moždanog udara i srčanih bolesti, ali bademovo brašno sadrži i druge važne tvari. Na prvom mjestu to je mangan (31% preporučenog dnevnog unosa u samo 30 grama), magnezij (19% preporučenog dnevnog unosa), bakar (16% preporučenog dnevnog unosa) i fosfor (13% preporučenog dnevnog unosa).
Nabrojano je vjerujemo više nego dobar argument da ovo hranjivo i zdravo brašno uvrstite u prehranu, a u nastavku ćete pronaći i ukusan recept - za početak.