Ni francuski, ni talijanski, ni nizozemski – već američki! Uza sve sireve koje nude navedene zemlje, pomalo je čudno da trijumfira netko drugi. Pogotovo, teško bi ljudi očekivali američki sir na vrhu jer SAD nije zemlja koja se ikad spominje u kontekstu vrhunskih sireva.

Ipak, na 32. World Cheese Awards, održanima u talijanskom Bergamu, najboljim na planetu proglašen je Rogue River Blue Cheese iz američke savezne države Oregon. Pobjeda je još značajnija kad spomenemo konkurenciju jer je taj sir pobijedio 3800 drugih iz 42 različite države!

"Ove godine bilo je prilično gusto i želio bih pohvaliti i Rogue Creamery (proizvođači pobjedničkog sira), kao i Nazionale del Parmigiano Reggiano Latteria Sociale Santo Stefano što su došli do samog kraja i omogućili nam jedno od najnapetijih finala ovog natjecanja dosad", izjavio je John Farrand iz World Cheese Awards.

Pobjednički sir napravljen je od organskog kravljeg mlijeka iz oregonske doline Rogue, a dozrijeva 9 do 11 mjeseci omotan u organsko lišće grožđa Syrah, koje je prethodno natopljeno u liker od kruške. S obzirom na cijelu tu kombinaciju, nije ni čudo kako ga je jedna sutkinja pohvalila zbog "izazivanja različitih osjećaja, ravnoteže te slatkih i začinjenih nota".

Talijanski sir spomenut gore (Nazionale del...) zauzeo je drugo mjesto, jedan španjolski sir treće, dok se samo jedan francuski sir našao u TOP 15, što je izazvalo negodovanje francuskih natjecatelja, koji su oduvijek posebno ponosni na sir.

No Francuzima se ovaj put može samo reći: više sreće dogodine, jer vrhunski se sir danas očito proizvodi u cijelom svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju