Američke palačinke izgledaju znatno drugačije od onih kakve jedemo u Hrvatskoj i većini Europe – manje su, deblje i imaju robusniju teksturu.
Iako se uglavnom peku na štednjaku u tavi, postoji još lakša verzija iz pećnice. Svi se sastojci za palačinke pomiješaju i izliju u namašćeni kalup, ispeku u pećnici i serviraju s preljevom po želji.
Danas vam donosimo verziju za američke palačinke s borovnicama (i drugim bobičastim voćem po želji) koje se pripremaju upravo u pećnici. Ispeći ćete ih za nešto više od pola sata.
Za recept možete iskoristiti svježe ili zamrznuto bobičasto voće. Ako koristite zamrznuto, prethodno ga odmrznite prije stavljanja u ove zlevanka-palačinke.
Zlevanka-palačinke s bobičastim voćem - sastojci:
- 700 ml mlaćenice
- 350 g borovnica
- 300 g brašna
- 130 g bijelog šećera
- 70 ml rastopljenog maslaca
- 4 velika jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Zlevanka-palačinke s bobičastim voćem - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Pripremite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje.
- Napravite smjesu za palačinke: pomiješajte jaja, mlaćenicu, rastopljeni maslac, šećer i ekstrakt vanilije dok se sastojci ne sljube. U zasebnoj zdjeli prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol i dobro promiješajte. Suhe sastojke pomiješajte s vlažnima dok ne dobijete glatku smjesu.
- Prelijte smjesu u pripremljeni kalup za pečenje i po vrhu dodajte polovicu bobičastog voća. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 10 minuta. Potom izvadite lim za pečenje iz pećnice i dodajte ostatak voća na vrh zlevanka-palačinki.
- Vratite lim za pečenje u pećnicu i nastavite peći još 25 minuta, dok palačinke ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Poslužite ih s medom i dodatnim rastopljenim maslacem. Dobar tek!
Tako jednostavno, a prefino: Slatke ili slane palačinke iz pećnice koje će vam pojednostaviti život