Američke palačinke manje su i deblje od onih kakve jedemo u Hrvatskoj. U Sjedinjenim Američkim Državama s vremenom su razvili recept za palačinke iz pećnice, a koji je zasigurno nadahnut ugnspannkakaom s europskog sjevera.
Ne morate stajati kraj štednjaka i okretati svaku zasebnu palačinku. Cijelu smjesu možete izliti na dobro namašćeni lim za pečenje, dodati voće po želji, a potom staviti u pećnicu na pečenje. Kad su palačinke gotove, narežite ih i poslužite!
Da se smjesa ne bi zalijepila za dno lima, važno ga je dobro namastiti. Nemojte ovdje štedjeti – po želji možete na lim staviti i papir za pečenje.
Ako u smjesu dodajete voća – dobro ga operite i posušite. Višak vlažnosti mogao bi razvoditi smjesu za palačinke i upropastiti vam trud.
Palačinke iz pećnice - sastojci:
- 375 ml punomasnog mlijeka
- 240 g brašna
- 60 g maslaca
- 50 g bijelog šećera
- 2 velikih jaja
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- biljno ulje za podmazivanje
- voće po želji
Palačinke iz pećnice - priprema:
- U jednu zdjelu stavite mokre sastojke: pomiješajte mlijeko, jaja, ekstrakt vanilije i rastopljeni maslac.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i šećer, pa potom sljubite s mokrim sastojcima. Nemojte dugo miješati smjesu – tek toliko da se sastojci povežu.
- Prelijte smjesu na dobro namašćeni lim za pečenje. Na vrh smjese dodajte očišćeno, oprano i posušeno voće narezano na komade po želji.
- Sve zajedno stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 18 do 20 minuta, odnosno dok se smjesa ne ispeče i ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Ohladite do kraja, pa narežite i poslužite. Dobar tek!
Bolje od palačinki? Specijalitet iz Zemlje Vatre za koji vam je potrebno tek nekoliko eura +0