Kanal Llangollen, upisan i na listu UNESCO-ove svjetske baštine, nalazi se u istoimenoj dolini rijeke Dee u sjeveroistočnom Walesu. Dug je 18 kilometara i na svome putu ima 31 strukturu od Gledrida do Horseshoe Fallsa koja mu omogućuje plovnost, a najimpresivnija od svih bez sumnje je akvedukt Pontcysyllte. Njegovo teško izgovorljivo ime (Pont-ker-sulth-teh) doslovno znači 'most koji povezuje rijeku', a lokalci ga od milja zovu Ponty.

Čak 39 metara iznad rijeke Dee plovni put na vrhu akvedukta dug 307 metara poduprt je s 18 zidanih potporanja. Akvedukt Pontcysyllte smatra se remek-djelom inženjerstva i monumentalne metalne arhitekture, a osmislio ga je slavni građevinski inženjer Thomas Telford. Zahvaljujući korištenju lijevanog i kovanog željeza konstrukcija je istovremeno lagana i izdržljiva, a metalne lukove podupiru visoki zidani stupovi.

Izgradnja akvedukta započela je 1795. godine. Zidani stupovi šuplji su kako bi se smanjilo opterećenje donjeg dijela konstrukcije, a kamenje korišteno za izgradnju bilo je povezano žbukom od vapna, vode i volovske krvi. Zbog lakše dostupnosti i prijevoza metalnih dijelova konstrukcije u obližnjem Cefn Mawru izgrađena je ljevaonica.

Akvadukt Pontcysyllte otvoren je za promet 26. studenog 1805., nakon samo deset godina od Telfordove sumanute ideje. Samo je jedna osoba poginula tijekom čitavog desetogodišnjeg razdoblja izgradnje, a prvi popravci bili su potrebni tek sredinom 20. stoljeća.

UNESCO taj akvedukt, kao i čitav plovni put koji je zaštićen, uključujući sve nasipe, tunele, viadukte, opisuje kao remek-djelo kreativnog genija. Uz kanal kojim plove brodovi, akveduktom prolazi i pješačka traka. I dok uz tu stranu akvedukta stoji visoka zaštitna ograda, uz kanal ograde nema, pa ako ste ikada u blizini i odlučite se na turističku vožnju, imajte na umu da kad se nagnete iz brodića vidite tlo prilično daleko, tj. duboko ispod sebe.

Slika je to koja i nije neobična u zabavnim parkovima, ali u redovnom riječnom prometu – poprilično.

Jedan od najdužih na svijetu: Most koji je spojio istok sa zapadom Danske Most koji prelazi preko tjesnaca Veliki pojas u Danskoj - 3 Most koji prelazi preko tjesnaca Veliki pojas u Danskoj - 1 Most koji prelazi preko tjesnaca Veliki pojas u Danskoj - 2 +0 Most koji prelazi preko tjesnaca Veliki pojas u Danskoj - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju