Ajo blanco je specijalitet s juga Španjolske koji se radi od badema, češnjaka, staroga kruha i pokojeg začina. Riječ je zapravo o hladnoj juhi koja se ne kuha, već se priprema u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća.

Zbog svoje pripreme neki ajo blanco nazivaju i bijelom gazpacho juhom. Iznimno je ukusna, zasitna i savršena za vrući ljetni dan. Prigodna je i za prehranu vegana i vegetarijanaca.

Ajo blanco možete poslužiti kao predjelo ili dio glavnog jela. U Španjolskoj se često servira s tostiranim bademima, maslinovim uljem, pa čak i svježim grožđem.

Sastojci:

  • 700 ml hladne vode
  • 220 g blanširanih badema
  • 140 bijelog starog kruha bez kore
  • 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 žlice sherry octa
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća pomiješajte sastojke: blanširane bademe, kruh, češnjak, vodu, ocat, sol i papar. Pulsirajte sastojke par minuta dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Postupno ulijte ekstradjevičansko maslinovo ulje u juhu. Pulsirajte dok se svi sastojci ne sljube. Juha bi trebala imati teksturu tekućeg jogurta.
  3. Prebacite juhu u zdjelu, pokrijte je i stavite u hladnjak da se ohladi.
  4. Poslužite juhu dobro ohlađenu s još malo pokapanog maslinovog ulja i s tostiranim bademima. Dobar tek!

Kad je prevruće za kuhanje: 7 finih i brzih jela za svaki dan ovoga tjedna Muhammara namaz od pečenih paprika Zobena kaša bez kuhanja ili overnight oats Čokoladni cheesecake koji se ne peče +0 Hladna salata od kus-kusa i tune iz konzerve

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju