Ajo blanco je specijalitet s juga Španjolske koji se radi od badema, češnjaka, staroga kruha i pokojeg začina. Riječ je zapravo o hladnoj juhi koja se ne kuha, već se priprema u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća.
Zbog svoje pripreme neki ajo blanco nazivaju i bijelom gazpacho juhom. Iznimno je ukusna, zasitna i savršena za vrući ljetni dan. Prigodna je i za prehranu vegana i vegetarijanaca.
Ajo blanco možete poslužiti kao predjelo ili dio glavnog jela. U Španjolskoj se često servira s tostiranim bademima, maslinovim uljem, pa čak i svježim grožđem.
Sastojci:
- 700 ml hladne vode
- 220 g blanširanih badema
- 140 bijelog starog kruha bez kore
- 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 žlice sherry octa
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
Priprema:
- U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća pomiješajte sastojke: blanširane bademe, kruh, češnjak, vodu, ocat, sol i papar. Pulsirajte sastojke par minuta dok ne dobijete glatku smjesu.
- Postupno ulijte ekstradjevičansko maslinovo ulje u juhu. Pulsirajte dok se svi sastojci ne sljube. Juha bi trebala imati teksturu tekućeg jogurta.
- Prebacite juhu u zdjelu, pokrijte je i stavite u hladnjak da se ohladi.
- Poslužite juhu dobro ohlađenu s još malo pokapanog maslinovog ulja i s tostiranim bademima. Dobar tek!
Kad je prevruće za kuhanje: 7 finih i brzih jela za svaki dan ovoga tjedna +0