Zahvaljujući američkim filmovima, i oni koji nikad nisu kušali žablje krakove znaju da imaju okus po piletini. Pileće meso jedno je od najneutralnijih mirisom, ali i strukturom te okusom, zbog čega se lako kombinira sa širokom lepezom sastojaka.
Žablji krakovi
Žablji krakovi ili batačići popularni su diljem svijeta, a hrvatskoj tradiciji nisu strana pikantna jela od žaba. Ljuta paprika osigurala bi da u jelu nema bakterija iz sumnjivih močvara i bara. Na jugu Lijepe Naše žabe bi se s jeguljama često pripremale na brudet, a batačići su popularni i prženi.
Rep krokodila
Nježno meso repa krokodila također je okusom slično piletini, a osim toga je i zdravo jer ne sadrži štetne masnoće. Nutricionistički je krokodilovo meso odlično za one s visokim kolesterolom.
Meso prepelice
Najmanje ptice iz reda kokoški su prepelice, koje su se u prošlosti češće mogle naći na našim tanjurima. Meso nježnog okusa mnoge kuhare i kušače podsjeća upravo na piletinu. Njihova se jaja osobito cijene, ponajprije zbog toga što imaju manje kolesterola te više vitamina i minerala.
Domaći kunić
Meso domaćeg kunića najsličnije je piletini, neutralnog je okusa i svijetle boje. Divlji pak ima čvršću teksturu i intenzivniji miris, zbog kojeg ga chefovi prije pripreme puštaju da duže odstoji u marinadi. Diljem Hrvatske poslužuju se specijaliteti od kunića, često s obiljem umaka kako bi bilo sočnije.
Čegrtuše
Iako se ne može naći na jelovnicima hrvatskih restorana, zmije se rado jedu u Kini, diljem Azije, ali i u Americi. Čegrtuše imaju neutralnu aromu i okus, zbog čega se često uspoređuju s piletinom te poslužuju panirane i pohane. Malo kome je njezino meso omiljeno jer osim što sadrži sitne kosti, teško ga je žvakati.
Grad bureka i srdačnih ljudi: 5 zanimljivosti o unikatnom biseru Balkana +1