Bundeva je kraljica jesenskih tanjura, i bojom i okusom, ali i dobrobitima koje ima za zdravlje. Od zaboravljene namirnice bundeva se sve više vraća na slatke i slane jelovnike – pruža slast kremastim juhama, dobro se slaže s grahom, dodaje se u smjesu za palačinke ili mirisne kekse. Kako biste odabrali najbolju na tržnici ili u trgovini možete se poslužiti nekim od trikova chefova.

Biramo je okom, a ne rukom

Muškatna tikva dostupna je cijele godine, ali tijekom jeseni i zime je najukusnija. Prilikom odabira valja je dobro promotriti, ali i primiti u ruku. One s debeljuškastim vratom i manjim "trbuhom" dobar su odabir jer im je šupljina sa sjemenkama manja, a samim time su mesnatije. Odaberite one primjerke koje se čine teškima za svoju veličinu.

Ne osluškujemo

Kako biste znali je li bundeva zrela, bocnite je prstom – uspijete li probiti noktom koru, to znači da joj je trebalo još vremena prije branja. Možete je i kucnuti – ako zvuči šuplje, spremna je za pripremu.         

Ne obraćamo pozornost na koru

Bacite oko na koru koja bi trebala biti čvrsta, bez znakova oštećenja. Tamniji krug može ostati od stajanja na tlu, ali primijetite li da je natučena, zaobiđite je.

Kraljica jeseni: 5 razloga zbog kojih trebamo češće jesti bundevu Bundeva - 1 Bundeva - 4 Bundeva - 3 +0 Bundeva - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju