Gotovo da ne znamo vinoljupca koji povremeno ne uživa u Kaiken Malbecu, baznoj liniji već dugo dostupnoj na našem (i još više od 110 drugih tržišta). Po cijeni od 60-ak kuna, to je svakako jedna od boljih vrijednosti za novac, posebno za „naše nepce“ koje voli robusne i bogate crnjake, pune začina, voća i alkohola. Ipak smo zemlja Plavaca. ;)


Sjajno je da ćemo sada od Kaikena moći probati i superiorniju liniju od ove bazne. Prilika da na miru uspoređujemo i učimo dalje o vinima, posebno o razlikama u terroiru. Premium linija baš je takvog i naziva, Kaiken Terroir Series.

Kaiken Terroir Torrontes 2017.


Kaiken Terroir Torrontes 2017. dolazi s 2000 metara visokih vinograda u regiji Salta. Sjajan primjer čiste aromatike. Osvježenje kroz citruse, grejp i koštunjičavo voće. U ustima slankasto, nadasve svježe, jučer je u restoranu Boban poslužilo kao sjajan početak druženja. Gotovo da možete osjetiti svježinu koja se nalazi na istih tih 2000 metara nadmorske visine, što na kraju i jest poanta te linije Terroir.

Vino Vino (Foto: PR)


Kada smo već spomenuli bazni i hvaljeni Kaiken Malbec, sada ćete ga moći uspoređivati s dvije nove dostupne etikete. Kaiken Terroir Malbec i posebna linija Kaiken Ultra Malbec. Radi se o biranim vinogradima i položajima, ručno branom grožđu i posebnoj selekciji u vinariji prilikom obrade. Kod Terroir Malbeca u finalnom blendu nalaze se i Bonarda te Petit Verdot, a dojam je punokrvni, bogat, začinjen i gust Malbec.


Kod Ultra Malbeca naglašena je profinjenost koju Malbec na određenim položajima može dati. Ovdje je dojam mineralniji s više potpisa tla. Svakako zanimljivo za usporedbu jer dojam jednog i drugog Malbeca zaista je drugačiji.


Najbolje s obje strane Anda

S druge strane Anda dolazi nam čileanska vinarija istog vlasnika. Montes je prije svega posvećen najznačajnijoj sorti Čilea - Carmenèreu. Posebno zanimljiv i nadasve prepoznatljiv po zelenoj paprici koju ćete možda odmah osjetiti na nosu, za Carmenère se dugo vjerovalo da je zapravo Merlot. Možda je baš ta greška spasila sortu od nestanka, dok ga u domovini Francuskoj više gotovo i nema (manje od 10 zasađenih hektara).

Saša Špiranec i brend ambasador vinarije Bryan Steinsapir Saša Špiranec i brend ambasador vinarije Bryan Steinsapir (Foto: PR)


Da Carmenère je Francuz, isto kao i gore spomenuti Malbec. Razlog zbog kojeg ga više ne možete pronaći u Francuskoj nije nedostatak aromatike ili specifičnosti te sorte, već izrazito zahtjevan pristup u vinogradu. Lako nakuplja šećere, dok teško postiže fizičku zrelost, dvije komponente potrebne za balansirano vrhunsko vino. O Carmenèreu smo pričali sa Jo Ahearne, koja je niz godina provela radeći u čilenskim vinogradima. U sklopu Vinartova Grand tastinga zajedno smo i kušali perjanicu vinarije, ogromni i moćni Montes, Purple Angel Carmenere iz 2011. Čileu je trebalo dobro desetljeće da savlada Caremenère u vinogradu i sada imamo prilike kušati iznimna vina.


Jučer je u restoranu Boban predstavljen Montes Alpha Carmenère 2016. Godine istraživanja pristupa toj sorti rezultirale su navodnjavanjem vinograda, kako bi na kraju bio postignut balans. Tart od šljiva i svježe borovnice ovdje su začinjene crnim paprom i vanilijom. Prepoznatljiv herbalni potpis najviše asocira na zelenu papriku. Bogato tijelo koje sjajno nosi tih 14,5 posto alkohola.


Carmenère je zanimljiva sorta, i svi mi vinoljupci volimo istraživati i otkrivati. Južna Amerika donosi niz sjajnih vina po zaista odličnim cijenama. Čak i kada govorimo o premium linijama poput ovih, većina vina košta u prosjeku između 100 i 150 kuna. Korak više u istraživanju i uspoređivanju toga koje si možemo priuštiti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju