Dovezle smo se u istarski gradić okružen velebnim zidinama – Buzet. Čim smo prošle kroz Vela vrata na ulazu u Stari grad, znale smo da se ovdje moramo zadržati. Kamo god smo pošle, vukli su nas kameni zidići s kojih se prostire pogled na najveću istarsku rijeku Mirnu i more zelenila. Iz Buzeta smo ponijele miris tartufa i zaputile se u još jedno obližnje mjesto poznato po toj vrhunskoj deliciji.

Na ruti prema Livadama, koje nazivaju svjetskim centrom tartufa, prošle smo pored Motovunske šume u kojoj rastu bijeli i crni tartuf. Stigle smo do kružnog toka, u čijem se središtu nalazi spomenik posvećen tartufu. A onda je počela rominjati kiša.

Mercedes A-klasa Mercedes A-klasa (Foto: Sandro Sklepić)

Dok smo mi tijekom pljuska tek upoznavale teren, nova Mercedes A-klase bez problema je prepoznavao zavoje, križanja, čak i kružni tok, a mogle smo se u potpunosti opustiti jer vozilo po potrebi samostalno smanjuje brzinu ili zaustavlja vozilo. Takvi sigurnosni sustavi aktivne pomoći vozaču nove A-klase preuzeti su iz luksuzne Mercedesove S-klase, a ugrađene kamere i radari vide stanje u prometu do 500 metara ispred.

Mercedes A-klasa Mercedes A-klasa (Foto: PR)

Od kiše smo se sakrile u vinariji Benvenutti, koja je od ovog kružnog toka udaljena tek 15-ak minuta. Tamo nas je dočekao domaćin Nikola, koji nas je odveo do kušaonice. Još uvijek osjećamo svježinu njihove malvazije. Tijekom kratke ture po podrumu pokazao nam je najstarija vina obiteljske vinarije.

Vinarija Bevenutti Vinarija Bevenutti (Foto: Sandro Sklepić)

Nakon kiše izašlo je sunce, taman na vrijeme da se uputimo u maleni grad koji je po legendi izgradio Veli Jože, poznati Motovun. Nakon 15-ak minuta vožnje našle smo se u srcu tog bajkovitog, srednjovjekovnog mjestu, sjele u konobu Pod Voltom i uživale u istarskim delicijama uz prekrasni pogled na dolinu Mirne. Za predjelo su nam poslužili juneći carpaccio s parmezanom, rukolom i crnim tartufom uz platu ovčjeg sira s tartufima, a za glavno jelo gostile smo se fužima u umaku od tartufa uz svinjeći lungić.

Fuži u umaku od tartufa uz svinjeći lungić, Pod Voltom Fuži u umaku od tartufa uz svinjeći lungić, Pod Voltom (Foto: Sandro Sklepić)

Iako smo u pogledu koji se pruža s Motovuna željele uživati još neko vrijeme, znale smo da nas čeka još jedna stanica vrijedna divljenja udaljena tek 30 kilometara. Zaputile smo se u Poreč, koji je ujedno i naše zadnje odredište. Stigle smo taman na vrijeme da uz more uživamo u zalasku sunca i blještavilu tog istarskog grada.

  Motovun Motovun (Foto: Nova Studio)

 

Po najljepšim cestama Hrvatske vozimo se u novoj Mercedes A-klasi koja je znatiželjna poput nas. Otkrijte kamo će nas dalje odvesti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju