Mala hrvatska Champagna okupila je obitelj i prijatelje, vinare - i one koji više vole kušati, kako bi se predstavio novi pjenušac obiteljske vinarije Šember, ali i proslavili svježi "kvadrati" za čuvanje neodoljivih kapljica. Novi pjenušac ime duguje mjestu u kojem obitelj živi na Plešivici, Donjim Pavlovčanima, te sv. Pavlu čija se crkvica nalazi kraj vinograda. Šember je Pavela napravio od 90 posto chardonnayja i 10 posto plaveca žutog, autohtone plešivičke sorte te buteljirao između utakmica tijekom Svjetskog prvenstva u Brazliu prije četiri godine. Šember Brut i Šember Brut Rosé već su osvojili ljubitelje mjehurića tradicionalnom metodom vrenja u boci i odležavanjem na kvascima (najmanje dvije godine), a očekuje se i "sportski uspjeh" Pavela.

Stigao je Pavel Stigao je Pavel (Foto: NB)

Tri su generacije Šemberovih svakodnevno aktivne na obiteljskom gospodarstvu u Donjim Pavlovčanima. Uz Zdenka, vizionara i glavnog kreatora vina, supruga Ivanka, kao njegova desna ruka, sudjeluje u svim segmentima rada vinarije, promocije i održavanja degustacija. Sin Nikola diplomirani je agronom, a kćeri Lucija (Vinska kraljica Zagrebačke županije 2016. – 2018. g.) i Klara uvijek su prisutne kako bi pomogle oko prijema gostiju. Zdenkovi roditelji Ružica i Stjepan ne popuštaju radom u vinogradu - prenose iskustvo i mudrost mlađim generacijama koju su godinama stjecali radom u vinogradu.

Vinska kraljica Vinska kraljica (Foto: NB)

Za posebnu priliku pripremao se i poseban gulaš. Vlasnik Cheese bara u zagrebačkoj Cesarčevoj ulici, omiljenog okupljališta vinoljubaca, Damir Tašner (za prijatelje Dado) pokazao je umijeće pripreme specijaliteta koji je izazvao ovacije nazočnih. Između manevriranja kuhačom i pokojeg slasnog gutljaja ispričao nam je i recept dovoljan za manju zabavu ili okupljanje šire obitelji. Za rezanje luka dobro je pozvati prijatelje kako ne biste potrošili popodne u samoći i suzama.

Dodajte povrće... Dodajte povrće... (Foto: NB)

"Izdinstajte povrće pa dodajte meso i polako podlijevajte temeljcem od povrća. Dodajte začine, njoke te pet minuta prije kraja Šember Brut Rosé – i uživaj“, kaže Dado.

Za tu će vam „divlju“ deliciju trebati 1,5 do 2 kg vepra, 1 kg jelena i srne, oko 2 kilograma luka, 1,5 kg mrkve, paprika, 0,3 kg celera te začini: peršin, lovor list, pepperoncini, papar u zrnu, sol, kadulja i dimljena paprika. Nadohvat ruke treba biti i crveno vino, pjenušac, kao i povrtni temeljac.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju