Moram vam priznati jednu stvar. U zadnje vrijeme nešto me jako pere adrenalin, čak mi je i ekipa na poslu rekla da bi bilo vrijeme da se 'bacim' s litice i izbacim tu nervozu iz sebe. I odmah mi dali ideju.

Iako takvo nešto još nikada nisam isprobao, počeo sam istraživati koja su najbolja mjesta za paragliding u Hrvatskoj. Pa zašto ne probati kako je to 'kliziti' po vjetru opijen adrenalinom i prekrasnim pogledima. Malo sam istraživao i ovo su neka od najboljih mjesta kod nas sa koji se pruža najbolji pogled iz ptičje perspektive.

Buzet, Istra
Iskusni letači kažu kako je ovo 'središnje' letačko mjesto Istre. Istra inače slovi kao naša najbolja regija za paragliding i zmajarenje zbog blage klime tijekom cijele godine, savršenog vjetra ali i predivnih pejzaža. Glavno 'startno' mjesto je na Raspadalici sa koje su mogući preleti na sve strane.

Dobra cestovna povezanost, ali i hoteli u brojnim istarskim gradićima garantiraju ugodno slijetanje i boravak letačima bilo gdje da slete. Jedna od preporuka na koju sam naletio je i prelet preko Učke s pogledom na Kvarnerski zaljev.

Kalnik, Križevci
Nedavno sam imao prilike prvi puta biti na Kalniku i uživati u pogledu na ekipu koja je veselo ali sigurno klizila po zraku oko planinskih vrhova i same Kalničke utvrde. Na Kalniku postoji tri letjelišta, Mali Kalnik, Koka i Kalnik.

Zanimljivo je da je letjelište Kalnik nedavno dobilo najzahtjevniju ocjenu te je namijenjeno samo iskusnim letačima. Jednom kada poletite s područja Kalnika pružit će vam se prekrasan pogled na ravnicu i brežuljke kojima ovaj kraj obiluje.

Biokovo
Vele da je start na Biokovu jedan od najuzbudljivijih u Europi. Što zbog činjenice da se odmah nakon poleta nalazite 1200 metara iznad tla a što zbog činjenice da se pruža prekrasan pogled na Makarsku, Brač, Hvar i Podgoru, ali i na Hercegovinu s druge stranu.

Preporuka je da se Biokova klone oni neiskusniji, tako da ću ga ja sigurno morati preskočiti no oni iskusniji, siguran sam, ovdje će pronaći svoje mjesto za polijetanje.

Tribalj
E Tribalj je jedno od onih letjelišta sa kojeg mogu polijetati i iskusni ali i oni manje iskusni letači. Na Triblju postoje dva uletišta, Veliki i Mali start. Dok je Veliki start popularan ljeti, Mali start je više za zimsko letenje.

Ovo letjelište odlikuje veliki broj letivih dana, solidna visinska razlika ali i predivan pogled na more i brda. Sam greben dug je oko 20 kilometara azbog dobre termike ovdje mogu uživati sve vrste letača.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju