Za ovu vam pitu ili, bolje rečeno, galetu ne treba ni puno vremena, ni neke posebne slastičarske vještine. Vrlo je jednostavna za pripremu, a oduševljava na prvi zalogaj.

Ako volite šljive u knedlima, savijačama i biskvitnim kolačima, onda ćete ih voljeti i u ovoj kombinaciji s finim prhkim tijestom i aromatičnim frangipane nadjevom. Jer nikad dovoljno recepata za slastice sa šljivama!

Frangipane je slatki nadjev od mljevenih badema koji ima dugu slastičarsku povijest, a prvi put spominje se u Francuskoj još tijekom 17. stoljeća (doduše, pod nazivom franchipane). Mljevenim se bademima dodaju maslac, šećer, jaja i to se sve ulupa u jednu finu smjesu koja se koristi kao krema ili nadjev u raznim slasticama. I to je to! Ja u frangipane dodam i malo ruma i vanilije, a kad su šljive u pitanju, i malo cimeta. Obožavam ga baš u ovoj kombinaciji s prhkim tijestom, a njegova slatka bademasta aroma savršeno se slaže s kiselkastim šljivama, koje su sad na vrhuncu sezone.

Frangipane pita sa šljivama - 3 Frangipane pita sa šljivama - 3 (Foto: Sandra Rončević)


Recept za pitu može se prilagođavati sezoni pa tako s prvim toplijim danima možete koristiti jagode i maline, kasnije trešnje, višnje, breskve i marelice, krajem ljeta šljive i grožđe, a tijekom cijele godine jabuke i kruške. Koje god voće dodali, nećete pogriješiti.

Frangipane pita sa šljivama

Sastojci:

Za prhko tijesto:
250 g glatkog brašna
130 g maslaca
50 g šećera u prahu
na vrh noža soli
1 jaje
1-2 žlice hladne vode


Za frangipane nadjev:
150 g mljevenih badema
100 g maslaca
80 g smeđeg
2 manja jaja
na vrh noža soli
1 vanilin šećer
1 žlica ruma
pola žličice cimeta
I još:
10-15 većih plavih šljiva

Za posipanje:
šećer u prahu

Frangipane pita sa šljivama - 6 Frangipane pita sa šljivama - 6 (Foto: Sandra Rončević)

Priprema:

1. Najprije napravite prhko tijesto: u zdjelu stavite brašno, dodajte šećer u prahu i sol, izmiješajte pa ubacite hladni, na kockice narezani maslac. Prstima izradite brašno s maslacem dok ne dobijete finu pjeskastu smjesu. Dodajte jaje i jednu do dvije žlice hladne vode pa umijesite glatko, kompaktno tijesto. Ako vam se tijesto lijepi kod miješenja, dodajte još malo brašna. Tijesto oblikujte u formu diska pa ga omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da odmori barem 30 minuta (može i duže, što duže odmara, to je prhkije).

2. Dok tijesto odmara, napravite frangipane nadjev: u zdjelu stavite omekšali maslac, dodajte šećer i vanilin šećer pa sve dobro izradite mikserom. Potom dodajte jaja, miksajte dok se jaja ne sjedine s maslacem. Nakon toga dodajte rum, cimet i mljevene bademe te još jednom kratko izmiksajte. Stavite u hladnjak da se malo stisne dok pripremite šljive.

3. Šljive operite, malo ih posušite kuhinjskim ubrusom, izvadite im košticu pa svaku šljivu narežite na četvrtine.

4. Složite pitu: na papiru za pečenje razvaljajte tijesto, premažite ga frangipane nadjevom, ali ostavite barem 8 cm ruba. Po nadjevu ravnomjerno utisnite šljive, preklopite rubove tijesta prema unutra kako nadjev ne bi iscurio. Prebacite pripremljenu pitu zajedno s papirom za pečenje na pleh i stavite pitu peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C te pecite 35-40 minuta, odnosno dok nadjev ne poprimi lijepu zlatnu boju.

5. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita ohladi pa je potom posipajte šećerom u prahu. Narežite pitu na manje komade ili trokute i poslužite. Slobodno dodajte i kuglicu sladoleda od vanilije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju