Slanoća koja otupljuje usta i osjet okusa, smrad koji u kući ostaje danima, a ponekad i bolovi u trbuhu ono su što prati konzumiranje fesikha, tradicionalnog specijaliteta u Egiptu kojeg lokalci gotovo mrze, ali ga redovno jedu. Ne, nitko ih ne tjera na to. Samo nemaju osjećaj da su blagdani blagdani bez ovog neobičnog jela.

Fesikh datira još od faraonskog doba, kada bi povlačenje Nila u proljeće za sobom ostavilo hrpu istrunule ribe. I dan danas Egipćani će pojesti fesikh za vrijeme blagdana Sham el-Nessim koji se slavi još od Antike i u doba posta, kada je konzumacija mesa ograničena.

Fesikh je fermentirani cipal koji se prvo suši na suncu, a onda se stavlja u velike drvene posude ispunjene točno određenim omjerom slane vode na 45 dana. I dok riba ostaje u suštini sirova, sol ju "kuha" kako bi se spriječilo truljenje. Ako se ne pripremi s dovoljno soli, ovaj obrok može završiti kobno...

Naime, svake godine egipatsko Ministarstvo zdravstva izdaje upozorenje stanovnicima da se klone fesikha. Ako se ovaj specijalitet ne pripremi kako spada, može uzrokovati trovanje, pa i smrt. 1991. čak je 18 ljudi umrlo od trovanja fesikhom.

Kako bi ublažili okus, Egipćani serviraju fesikh s baladi kruhom, uljem, limunom i lukom. Ovo jelo neće se naći na jelovnicima restorana, tek specijalizirana lokalna trgovina u Kairu nudi ga za svoje redovne kupce.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju