U noći s 22. siječnja na 23. siječnja, obale Hong Konga osvanule su osvjetljene plavom bojom, odnosno valovima koji su osvjetljavali plažu fluorescentno plavom bojom.

O čemu se radilo? Riječ je o prirodnom fenomenu poznatijem pod nazivom „svjetleće more“ koji nastaje cvjetanjem mikroplanktona Noctiluca Scintillans koji uz povišenu temperaturu mora i onečišćenje svijetli fluorescentno plavom bojom.

Noctiluca „cvjeta“ većinom kada je uznemirena, a to cvjetanje vidljivo je na obali gdje ovaj plankton izbacuju valovi. Nedavno cvjetanje u Hong Kongu uzrokovano je otjecanjem gnojiva i drugih kemikalija s obližnjih farmi pod utjecajem kiše u more. Noctiluca, koja se hrani tim spojevima, nije opasna za okoliš, ali amonijak koji otpušta kao otpad prilikom svijetljenja uzrokuje poremećaje kod drugih stanovnika mora.

Unatoč činjenici da se radi o produktu poljoprivrednog zagađenja ovaj fenomen je lijep za vidjeti, a fotografi su spremni provesti cijele noći kako bi snimili savršene fotografije. No unatoč tome, vlasti Hong Konga odlučile su smanjiti otjecanje štetnih tvari u more kako bi stabilizirali mikroklimu i kako ne bi više dolazilo do ovakvih pojava.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju