Leo Carillo plaža, Kalifornija
Film: Karate Kid

Nema djeteta ili tinejdžera koji početkom devedesetih nije pogledao ovaj veliki hit, i bar na trenutak htio biti na mjestu glumca Ralpha Macchija. U pamćenju je ostala scena vježbanja na plaži, gdje sensei Myjagi podučava Karate Kida. Osim u ovom filmu, kalifornijske plaže našle su mjesto i u mnogim drugima, ali i u serijama poput popularne „Spasilačke službe“


Vražja plaža, Fidži
Film: Plava Laguna

Ovaj naslov u zvijezde je lansirao tada 15–godišnju Brooke Shields, a u mnogim zemljama bio je i zabranjen zbog golotinje. Brooke je nakon filma završila i na naslovnici magazina Time, a devedesetih je jedno vrijeme bila u braku s Andreom Agassijem. I više od 30 godina nakon filma Đavolja plaža još je idilična, a upravo zahvaljujući filmu - na nju dolazi veliki broj posjetitelja.

Plaža Petit Tabac, Sveti Vincent i Grenadini
Film: Pirati s Kariba

Priča o avanturama kapetana Jacka Sparrowa kojeg je maestralno odglumio Johnny Depp, ponudila je mnoge lijepe plaže, ali možda je najljepša - Petit Tabac. Ona je dio tropskog nacionalnog parka, nenaseljena je i u potpunosti ekološki zaštićena. Na plažu ljudi većinom dolaze na jednodnevni izlet turističkim brodom.


Phi Phi Leh plaža
Film: Žal

Film govori o potrazi za posljednjom tajlandskom čistom plažom, na koju ne dolaze turisti, a nastao je po istoimenoj knjizi Alexa Garlanda. Plaža koju pamtimo po Leu Di Capriju nalazi se na otoku Phi Phi Leh, a iako je plaža trebala biti zaštićena od turista, najprije knjiga, a potom i film su napravili suprotno, te sad svi turisti žele vidjeti tu plažu. Znate li da u filmu Leonardo u jednom dijelu progovori i hrvatski, te tečno izgovara rečenicu „Sutra ću ići voziti biciklu“!

Plaža Kastani, Grčka
Film: Mamma Mia

Ovaj mjuzikl je nastao inspiriran glazbom najpoznatije švedske grupe Abba, a jedno od mjesta na kojima je sniman je upravo i gore spomenuta plaža. Naime, nanjoj glavni ženski lik otpjeva pjesmu „Does your mother know“ jer pokušava saznati koji je od trojice potencijalnih očeva, onaj pravi. Iako je plaža pješčana, zbog velikih stijena više se preporuča za neki lijepi piknik, nego kupanje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju