Vjerojatno jedna od iritantnijih stvari koje vam se svakodnevno događaju jest prometna gužva. Idete lijepo s posla, hoćete što prije pohitati svojoj obitelji, a kad ono, gužva gdje god da krenete. Iako vam se uvijek čini kako je vama najgore, nije vam ni blizu grozno kao stanovnicima ovih gradova na starom kontinentu.

Ukoliko se spremate na veliko europsko putovanje na četiri kotača, a nipošto ne volite zapinjati u prometu, možda je najbolje da krenete put Španjolske, Škotske ili Skandinavije, jer sudeći prema istraživanju o prometnim gužvama, tamo većih čekanja i zastoja – nema.

Promet Promet (Foto: Thinkstock/Guliver)

Podaci su to koje je iznio proizvođač GPS uređaja TomTom, koji prati promet u 390 gradova i 48 zemalja. Prema njemu, do španjolskih plaža, škotskih dvoraca i skandinavskih čuda prirode, neće vas zaustavljati ogromni prometni zastoji.

S druge strane, europski grad u kojem ćete najviše vremena izgubiti u prometnom kolapsu jest Bukurešt, koji je dobio razinu „gužve“ od 50 posto. Konkretno, ovo znači kako će vam za vrijeme „rush houra“ u glavnom rumunjskom gradu trebati u prosjeku 50 posto više vremena da dođete na svoje odredište nego što vam treba inače.

Promet Promet (Foto: Thinkstock/Guliver)

Predstavnika za utrku imaju i Rusi, čiji su gradovi, Moskva i Sankt Peterburg zauzeli drugo i treće mjesto, a u „TOP 10“ s dva grada mogu se pohvaliti i Britanci koje „uspješno“ predstavljaju London i Manchester.

TOP 15 gradova u kojima ćete najviše čekati u prometu:

1. Bukurešt, Rumunjska: 50 posto
2. Moskva, Rusija: 44 posto
3. Sankt Peterburg, Rusija: 41 posto
4. London, Velika Britanija: 40 posto
- Marseille, Francuska: 40 posto
- Rim, Italija: 40 posto
7. Pariz, Francuska: 38 posto
- Bruxelles, Belgija: 38 posto
- Manchester, Ujedinjeno Kraljevstvo: 38 posto
10. Atena, Grčka: 37 posto
- Varšava, Poljska: 37 posto
12. Köln, Njemačka: 34 posto
13. Napulj, Italija: 33 posto
- Hamburg, Njemačka: 33 posto
15. Nizhny Novgorod, Rusija: 32 posto

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju