Zemlja je prepuna prirodnih ljepota i zapanjujućih krajolika koji nas nadahnjuju na istraživanje i putovanja. Na Dan planeta Zemlje koji se tradicionalno obilježava 22. travnja diljem svijeta, prisjetili smo se nekih od najvećih geografskih, geoloških i meteoroloških ekstrema našeg planeta zbog kojih smo se iznova zaljubili u svoj dom.

1. Najviša točka na Zemlji

Mount Everest je najviša točka na Zemlji, a izdiže se na 8848 metara. Sastavni je dio azijskog lanca Himalaje u Nepalu.

2. Najdublja točka na Zemlji
Marijanska brazda najdublja je brazda na svijetu s maksimalno izmjerenom dubinom - Challenger Deep od -10.994 metra u Tihom oceanu. Širina brazde iznosi 69 km, a dužina joj je 2542 kilometra.

3. Najtoplije mjesto na Zemlji
Najviša temperatura na Zemlji izmjerena je u Dolini smrti u Kaliforniji 1913. godine, a iznosila je 56,7 Celzijevih stupnjeva. Najtoplije naseljeno mjesto na svijetu je Dallol u Etiopiji s prosječnom temperaturom od 34,5 Celzijevih stupnjeva.

4. Najhladnije mjesto na Zemlji

Najniža temperatura izmjerena je u istraživačkoj stanici Vostok na Antarktici 1983. godine, a iznosila je -89,2 Celzijeva stupnja. Najhladnije naseljeno mjesto, pak, je rusko selo Oymyakon, s prosječnom temperaturom zimi od -50 Celzijevih stupnjeva, i ljeti -19 stupnjeva Celzija.

5. Najvlažnije mjesto na Zemlji
Mawsynram u Indijskoj regiji Meghalaya je najvlažnije mjesto na Zemlji. Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, koja mjeri količinu oborina, u ovom suptropskom kraju u prosjeku godišnje padne oko 11.872 milimetara padalina.


6. Najsuše mjesto na Zemlji

Mjesto Arica u čileanskoj pustinji Atacama smatra se, pak, najsušim mjestom na našem planetu, jer se 1 milimetar padalina može izmjeriti svakih pet do dvadeset godina.

7. Najstrmije mjesto na svijetu
Titulu najstrmijeg mjesta s okomitim padom od 1250 metara ima planina Thor u kanadskom Nacionalnom parku Auyuittuq, koja je smještena na otoku Baffin. Iako je riječ o izoliranoj lokaciji, ovo je mjesto iznimno popularno među penjačima.

U našoj fotogaleriji iznova se zaljubite u ekstremne ljepote našeg planeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju