Raffles City Chongqing
uskoro bi trebao dobiti najveći vodoravni neboder na svijetu. Tako graditeljska tvrtka CapitaLand naziva zagrađeni stakleni most dug 300 metara, širok 30 metara i visok 22,5 metara koji će biti postavljen nad četiri 250 metara visokih tornjeva u ovom kineskom gradu.

Iako još uvijek nije izgrađen do kraja, već drži svjetski rekord kao najviši zagrađeni most koji povezuje najveći broj tornjeva. Ovo stakleno čudo, naime, podupiru četiri tornja u kojima se nalaze poslovni uredi, stanovi, trgovine i hoteli. Zagrađeni most napravljen od stakla, čelika i aluminija Zagrađeni most napravljen od stakla, čelika i aluminija (Foto: Profimedia.hr)
Čelična konstrukcija vodoravnog nebodera teži 12.000 tona, a okružena je s 3200 staklenih i 4800 aluminijskih ploča. Osmišljen je kao senzacionalni vidikovac s kojeg će se pružati pogled na cijeli grad, a u kojem će se nalaziti i vrtovi te beskonačni bazen.

Inženjerska tvrtka Arup pomogla je u planiranju gradnje vodoravnog nebodera, koji je konstruiran tako da podnosi jake nalete vjetra, ali i potrese. Povrh svega, gradi se prema najvišim ekološkim standardima s ciljem uštede energije.

Gradnja bi trebala završiti sredinom ove godine, a za javnost će biti otvorena tijekom 2019.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako bi trebao izgledati vodoravni neboder u Raffles Cityju Chongqing. Vodoravni neboder uskoro bi trebao biti dovršen Vodoravni neboder uskoro bi trebao biti dovršen (Foto: Profimedia.hr)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju