Kad je prije nešto više od 30 godina, točnije 1978. godine UNESCO prvi put objavio listu zaštićene svjetske baštine, na popisu je svoje mjesto našlo tek 12 znamenitosti: otok Galapagos i Quito (oba u Ekvadoru), Nacionalni park Yellowstone i Nacionalni park Mesa Verde (SAD), Nacionalni povijesni park L'ans Aux Meadows i Nacionalni park Nahanni (Kanada), nacionalni park Simien i monolitne crkve u Lalibeli (Etiopija), rudnici soli Wieliczka i Bochnia (Poljska), otok Gore (Senegal) i katedrala u Aachenu (Njemačka).

Nakon 37 godina, situacija je znatno drugačija. Naime, danas se na listi nalazi čak 1031 znamenitost, uključujući i tvornicu za preradu mesa u Fray Bentosu u Urugvaju koja je na ovaj popis dospjela početkom srpnja.

No, koju zemlju krasi najviše turističkih atrakcija? U koju zemlju bi se, ako ih želite obići što više, prvo trebali zaputiti?

Najbogatije zemlje s atrakcijama su Italija, Kina, Španjolska i Francuska s obzirom kako se u njima redom nalaze 51, 48, 44 i 41 znamenitost. Sve to uopće nije čudno, uzevši u obzir bogatu povijest i kulturu tih zemalja. Francuska je najposjećenija zemlja svijeta, a ni Španjolska ne zaostaje mnogo za njom. Kina je naravno najveća, a Italija je rodno mjesto renesanse.

Hrvatska nije ni blizu vodećima na listi, ali ima svoje adute i to više njih. Ukupno 6 znamenitosti je pod zaštitom plus Plitvička jezera, koja spadaju u prirodna bogatstva. Eufrazijeva bazilika u Poreču, zatim povijesne jezgre Trogira, Splita i Dubrovnika te katedrala u Šibeniku i Starigradsko polje kulturna su dobra koja je UNESCO uvrstio na listu, a na svoj red čekaju još brojni gradovi i znamenitosti diljem zemlje.

Neke zemlje su na ovoj listi iznenađenje, pa se tako Etiopija koja bilježi vrlo malo posjetu turista, može pohvaliti s devet priznatih atrakcija, kao i Bugarska, dok se u Alžiru nalazi njih sedam.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju