U malom španjolskom gradu Figueresu, 140 km udaljenom od Barcelone i 20 km udaljenom od francuske granice, ističe se neobična zgrada crvene boje s kulom i poredanim ogromnim bijelim jajima i zlatnim statuama uzduž krova. Osim zgrade, ističe se njezin sadržaj, posebno u umjetnosti 20. stoljeća. Riječ je o muzeju Salvadora Dalija, smještenom u njegovu rodnom mjestu, koji morate posjetiti nađete li se u blizini.

Jedna od glavnih muza Salvadora Dalija bila je njegova supruga Gala Dali, misteriozna žena koja je navodno nadahnjivala i mnoge druge umjetnike. Iako je njezino pravo ime bilo Elena Ivanovna Diakonova, Dali ju je nazivao raznim imenima: Gala, Galushka, Gradiva ili čak Olivia zbog „ovalna oblika njezina lica i boje njezine kože“, pa Oliveta ili čak Lionetta kad bi bila ljuta i podsjećala ga na lavicu. Upravo je u čast njoj Dali smislio naziv Torre Galatea.

Remek-djela nadrealizma Remek-djela nadrealizma (Foto: AFP)

Nekadašnje kazalište, a sada muzej

Zgrada koju je Dali odlučio preurediti bila je kazalište koje je tijekom Španjolskog civilnog rata izgorjelo. Gradonačelnik Figueresa i Dali odlučili su na tom mjestu sagraditi muzej u kojem će Dali izlagati svoje radove. Tako je nastao muzej posvećen najpoznatijem umjetniku toga kraja. Muzej je otvoren 1974., a u godinama poslije se i proširio. Ekscentrični je umjetnik tamo proveo posljednje godine svog života, a na kraju i zauvijek ostao tamo. Naime, njegovo je tijelo pokopano u podrumskoj grobnici zgrade.

Salvador Dali - 3 Salvador Dali - 3 (Foto: AFP)

Zakoračite u teatralni muzej Salvadora Dalija

Muzej sadrži najširi mogući spektar djela ovog svjetski poznatog nadrealista. Najranija Dalijeva djela do onih nastalih u posljednjoj fazi umjetnikova života omogućuju posjetiteljima da zakorače u Dalijev svijet prepun elemenata proizašlih iz njegovih snova i halucinacija.

Česti motivi slonova, satova, jaja, njegove žene ili filmovi poput Andaluzijskog psa ili Zlatnog doba dijelovi su Dalijeve priče, a posebno oduševljava instalacija portreta Mae West, poznate američke glumice. Njezino lice izgrađeno je od dijelova namještaja koje ćete vidjeti s određenog mjesta gledanja.

> Tajanstveno selo iznad kanjona: Svi žele ući u Vražju špilju

Ulaznice

Preporučujemo da se o ulaznicama pobrinete unaprijed i kupite ih na internetskoj stranici kako biste izbjegli redove na blagajnama. Također, dobro provjerite radno vrijeme koje se mijenja s obzirom na godišnje doba. Cijena ulaznica iznosi 14 eura, što uključuje i posjet zasebnom dijelu izložbi Dalijevih dragulja, a djeci do 8 godina ulaz je slobodan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju