Kako je stari kontinent bogat poviješću i zanimljivostima, nije nikakva novost. E, pa, kad je već tako, jasno je da ovdje možete raditi svašta zanimljivo i doživjeti razna iskustva, a ovo su samo neka od njih koja bi bilo šteta propustiti. Ovaj put izostavili smo klasične stvari poput posjeta Koloseumu, vožnje gondolom i sličnog te smo se fokusirali na neka ipak manje poznata iskustva.

Otkrijte Baltički trokut u Liverpoolu

Novoosnovana poduzeća, ulična hrana i zapanjujuća umjetnička mjesta: sve ćete to pronaći u liverpulskom Baltičkom trokutu. Zauzimajući industrijsko područje koje je teško bombardirano tijekom Drugog svjetskog rata, povijesna skladišta Baltika sada su prepuna glazbenih dvorana, umjetničkih prostora i malih trgovina. Ne propustite Baltic Market i uživajte u uličnoj hrani unutar upečatljive zgrade pivovare Cains.

Ruin barovi u Budimpešti

Zamislite oronulu zgradu s otvorenim dvorištem i labirintom soba. Ukrasite je neobičnim namještajem, provokativnim umjetničkim djelima i zapanjujućim komunističkim suvenirima i dobit ćete najpoznatiji ruin bar u Budimpešti. Bar Szimpla Kert postavio je standard noćnog života kada je otvoren u Židovskoj četvrti sada već davne 2001. – stvorivši nekoliko primjera barova koji definiraju noćni izlazak u Budimpešti. Original se još uvijek smatra najboljim: svakako naručite čašicu tradicionalnog likera Unicum kad ste tamo.

Istražite napuljsko podzemno groblje

Ispod vrućine i vreve napuljskih ulica nalazi se stari kamenolom koji je postao mjesto ukopa u 17. stoljeću kada je kuga izbrisala 250 tisuća stanovnika grada. Iako su hrpe kostiju na groblju Fontanelle nedvojbeno uznemirujuće, ovdje ćete definitivno doživjeti i nešto duhovno. A kad jednom konačno izađete iz "kraljevstva lubanja", ponovno vas čekaju buka, pizza...

Noć horor-filmova u Edinburghu

Za kino Cameo kažu da je jedno od omiljenih kina Quentina Tarantina, a ima tradiciju dulju od 100 godina. Kino je nedavno obnovljeno i idealno je mjesto za pratiti dobro odabrani sadržaj (obično usredotočen na rad određenog redatelja) ili filmski maraton (sesije "All Night Horror Madness" su legendarne). Čak i ako ne volite gledati film, bar na ovom mjestu idealan je za opušteno ispijanje pola litre piva i prisluškivanje ozbiljnih filmskih razgovora.

Wellness u Münchenu

Pažljivo obnovljena secesijska kupola veličanstveno se uzdiže nad jednim od najljepših europskih bazena u Müllersches Volksbad, hramu za kupanje s otvorenim dvorištem koji je otvoren na rijeci Isar u Münchenu 1901. Uz dugački bazen grijan na 27 Celzijevih stupnjeva, naći ćete malo topliji manji bazen i neke rimske parne kupelji. Pravo iskustvo nalazi se u finskoj sauni, u kojoj svakih sat vremena započinje pravi show. U ovom pomalo sadističkom, nemilosrdnom ritualu – nije za one sa slabim srcem – "trener" u sauni izlijeva vodu na vruće kamenje i ručnikom širi toplinu.

 

 

Vino s veličanstvenim pogledom u Firenci

Ako tražite malo zelene površine, a želite preskočiti gužvu, postoji više vrtova kroz koje možete lutati. Zaboravite uvijek puni Boboli i neka vaša prva postaja bude Bardini. Prošećite maslinikom ili, ako budete imali sreće, posjetite ga tijekom travnja kada cvate veličanstvena ljubičasta glicinija. Na vrhu baroknog stubišta pronaći ćete prekrasan mali bar koji poslužuje vino na čaše (i grickalice) uz neprocjenjivi pogled.

Posjet barcelonskoj tržnici

Nakon što ste odvojili dovoljno vremena i divili se valovitom reflektirajućem krovu Fermína Vázqueza, bacite se na kupnju na tržnici Mercat dels Encants, jednoj od najstarijih europskih tržnica. Naizgled beskonačan broj prodavača ispunjava vijugave šetnice, a preporučujemo vam da odvojite vrijeme istražujući što se nudi. Pronaći ćete sve, od ezoteričnih drangulija do funkcionalnijih šivaćih strojeva i bicikala. Planirate li ovdje provesti poslijepodne, postoji i mnogo mogućnosti za finu hranu.

Europski gradovi koji su najviše iznenadili turiste: "Kaotičan je i prljav, ali uvijek bih se onamo vratio" Napulj Bukurešt Stradun +6 Speicherstadt, Hamburg, Njemačka - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju