Nakon rovinjskog Montea, šibenskog Pelegrinija i dubrovačkog 360º, još su dva hrvatska restorana dobila najprestižniju titulu u gastronomskom svijetu. Michelinov vodič dodijelio je zvjezdice zagrebačkom restoran Noel i lovranskoj Dragi di Lovrani. Uz Monte, Pelegrini i 360º Hrvatska ima pet zvjezdica.

"Skroz sam pod emocijama! Iznimno mi je drago što smo dobili zvjezdicu jer smo se toliko trudili i radili. U šoku sam toliko da jedva govorim. Čestitao bih Noelu, a sad… sad idemo s gazdom popiti bocu finog vina, pojesti pršuta i razgovarati o tome što ćemo dalje", oduševljeno je komentirao mladi chef Deni Srdoč čiju priču od bakinih šurlica do jednog od najboljih restorana svijeta možete pročitati ovdje. 

Deni je učio od Dina Galvagna, a potom se pridružio timu Zdravka Tomšića u Dragi di Lovrani. Stažirao je u Azurmendiju, španjolskom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, a među uspjesima koje nezaustavljivo niže je i priznanje Gault Milaua za mladog talenta godine

„Michelinovi inspektori su bili četiri ili pet puta do sada u restoranu – dobro su nas provjerili prije nego što su nam dodijelili zvjezdicu. Kako znam? Poslušao sam intuiciju. Prilikom posljednjeg posjeta su se i predstavili tako da smo dobili potvrdu. Taj put su jeli kvarnerski ceviche, moj signature dish koji nakon dvije godine više neće biti na jelovniku. Slijedio je kokot s kapancima i dagnjama, a svidio im se i rižot od škampi i lisičarki kojeg smo preporučili mimo menija“, otkriva Deni dodajući kako ga veseli nagrada jer se nisu štedjeli. Neumorno su radili, a rezultat je bila bolja hrana i sjajna energija. 

Njegov rižot spoj je šume i mora u tanjuru što slijedi položaj restorana na obroncima Učke nadomak plaža Kvarnera. Kvarnerski ceviche koji spaja filet trilje, patarače i marinirane kozice sa šparogama, emulzijom naranče i crnim baškoto jedno je od Denijevih remek-jela, koje baš kao i ostatak jelovnika reflektira njegovu kulinarsku filozofiju u kojoj se isprepliće poštovanje prema namirnici, inovacija i sjajna tehnika.

„Gosti kod nas ne navraćaju spontano nego stižu ciljano jer nismo uz more nego malo u brdo, a zbog toga hrana mora biti izvrsna oku i nepcu. Tako će gost biti sretan što može uživati satima u hrani, vinu i najljepšem pogledu na Kvarneru, bez obzira što je morao potegnuti do nas“, kaže chef Srdoč.

Matija Bogdan o bontonu u restoranu: "Gosti nam isplaćuju plaće, ali nekad poludim kad čujem što traže" Matija Bogdan - 3 Restoran Restoran - 5 +5 Restoran - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju