Najprestižniji gastronomski vodič na svijetu, onaj Michelinov dodijelio je dvije nove zvjezdice hrvatskim restoranima. Zagrebački restoran Noel i lovranska Draga di Lovrana tako su se pridružili Monteu, Pelegriniju i restoranu 360º iz Dubrovnika.

Još uvijek smo u šoku! Oduševljeni smo Michelinovom zvjezdicom. Ovo je velika čast“ - rekli su nam u Noelu. Iako ekipa chefa Gorana Kočiša nije znala jesu li tajni inspektori uistinu bili u njihovom restoranu u Dukljaninovoj ulici u Zagrebu, potajno su se nadali da će se naći u prestižnom drušvu.

Kao i prošle godine, kada je Michelin u Hrvatskoj dodijelio nova priznanja za domaće restorane, obradovali su nas s dvije zvjezdice, a ponosni vlasnik jedne od najnovijih je i genijalni chef Drage di Lovrana, Deni Srdoč.

"Skroz sam pod emocijama! Iznimno mi je drago što smo dobili zvjezdicu jer smo se toliko trudili i radili. U šoku sam toliko da jedva govorim. Čestitao bih Noelu, a sad… sad idemo s gazdom popiti bocu finog vina, pojesti pršuta i razgovarati o tome što ćemo dalje" - smije se Deni.

Nezaustavljivi chef s Krka: Od bakinih šurlica do jednog od najboljih restorana svijeta Deni Srdoč Deni Srdoč - 19 Deni Srdoč - 18 +18 Deni Srdoč - 17

S više od 100 godina iskustva u ocjenjivanju restorana Michelinov vodič danas preporučuje više od 20.000 restorana u brojnim zemljama svijeta. Njihovi inspektori godinama chefovima unose strah u kosti, ali im često služe i kao svojevrsna motivacija. 

A sve je počelo oko 1900. godine kada je na francuskim ulicama bilo manje od 3 tisuće automobila. Kako bi povećali potražnju za autima, pa samim time i gumama, braća Édouard i André Michelin objavili su vodič za francuske motoriste. Sadržavao je korisne informacije poput zemljopisnih karti, automehaničarskih radionica u kojima se može zamijeniti puknuta guma, hotela i benzinskih stanica.

Godinu dana nakon toga poznati su proizvođači guma objavili Michelinov vodič za Belgiju, a nekoliko godina kasnije i druge destinacije po Europi i Africi. Iako su u početku vodiči bili besplatni, braća su shvatila da ljudi više cijene ono za što potroše novac i počeli ga naplaćivati. 1926. pojavile su se i zvjezdice. Jedna za dobar restoran u svojoj kategoriji, dvije za izvrsnu kuhinju vrijednu skretanja s ceste i tri za kuhinju vrijednu putovanja. Prvobitno plave boje, vodič je tada "pocrvenio", a tako je ostalo do danas. Iako je razgovorno Michelinov vodič sinonim za crvenu knjižicu, vremenom se pojavilo i zeleno izdanje u kojem se predstavljaju gradovi, regije i zemlje. Već je veliki Paul Bocuse, jedan od pionira francuske cuisine nouvelle rekao kako je Michelin jedini vodič koji se računa.

U vodiču su posebno označeni restorani koji imaju sjajan omjer cijene i kvalitete, oni koji imaju prekrasan pogled, imaju neuobičajenu ponudu. Iako su većini chefova njihove zvjezdice ponos, bilo je i slučajeva u kojima su ih vratili Michelinu jer se nisu htjeli nositi s velikim očekivanjima ili ulagati u uređenje.

Michelin:

360º, Dubrovnik
Monte, Rovinj
Pelegrini, Šibenik,
Noel, Zagreb
Draga di Lovrana, Lovran

Bib Gourmand (Sjajan omjer cijene i kvalitete):

Konoba Mate, Korčula
Konoba Fetivi, Split
Tač, Zagreb
Batelina, Banjole
Dunav, Ilok
Vuglec Breg, Krapina
Konoba Vinko, Šibenik
Agava, Zagreb

Preporuka:

Boškinac, Novalja
Kadena, Split
Zrno soli, Split
Kaštel, Zadar
Foša, Zadar
Konoba Boba, Murter
LD Terrace, Korčula
Above 5, Dubrovnik
Zuzori, Dubrovnik
Pjerin, Dubrovnik
Filippi, Korčula
Jeny, Tučepi
Zoi, Split
Konoba Buščina, Umag
Badi, Umag
Muzej Okusa, Osijek
Club Waldinger, Osijek
Mon Ami, Velika Gorica
Bedem, Varaždin
Mala Hiža, Mačkovec
Konoba Tri Piruna, Vodice
Marianno, Dubrovnik
Time, Zagreb
Pod Zidom, Zagreb
Tekka, Zagreb
Apetit, Zagreb
Zinfandel's, Zagreb
Takenoko, Zagreb
ManO, Zagreb
Dubravkin put, Zagreb
Boban, Zagreb
Mundoaka, Zagreb
Bistro Apetit by Marin Rendić, Zagreb
Pergola, Savudrija
San Rocco, Brtonigla
Marina, Novigrad
Damir & Ornella, Novigrad
Sv. Nikola, Poreč
Zigante, Livade
Alla Beccaccia, Valbandon
Konoba Morgan, Brtonigla
Konoba Čok, Novigrad
Meneghetti, Bale
Nautika, Dubrovnik
Vapor, Dubrovnik
Stara Loza, Dubrovnik
Proto Fish, Dubrovnik
Le Bistro Esplanade, Zagreb
Dubrovnik, Dubrovnik
Bistro Tavulin, Dubrovnik

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju