Jeste li ikada probali ili kod kuće pripremali clafoutis? Ako niste, sada je prilika jer su se tržnice naprosto zacrvenile od višanja i trešanja. Iako se clafoutis može spremati od različitog voća, u svojoj se izvornoj varijanti radi upravo s trešnjama ili višnjama. A kada ćemo raditi deserte od ovog divnog crvenog voća, ako ne sad u sezoni?


Clafoutis spada u tradicionalne francuske deserte, svoje korijene vuče iz regije Limousin (koja je također poznata po proizvodnji konjaka), ima gustu teksturu flana i vrlo je jednostavan za pripremu. Stoga ako slučajno imate pri ruci višnje (mogu i one iz kompota) ili trešnje, onda ne brinite za ostalo jer vjerojatno u svojim kuhinjama imate i sve ostale sastojke koji su vam potrebni za ovaj brzi i jednostavni recept.

A što vam još treba? Trebaju vam jaja, maslac, brašno, nešto šećera, mlijeko i šećer u prahu. Ja sam od začina koristila sjemenku tonke koja ima divni bademasti miris i okus, no ako nemate tonku, slobodno je preskočite i dodajte malo vanilije.


Sastojci (za kalup promjera 26-28cm):


4 jaja
180 g glatkog brašna
150 g maslaca
250 ml mlijeka
150 g šećera (za zdraviju varijantu koristite šećer kokosova cvijeta ili eritrit/šećer iz kore breze koji nema kalorija)
1 sjemenka tonke sitno ribana ili 1 bourbon vanilin šećer
450 g svježih višanja (očišćenih od koštica) ili 1 teglica od 680 g ocijeđenih višanja iz kompota
ribana korica od pola limuna


Za posip:

šećer u prahu po želji


Priprema:


1. Pjenjačom umutite jaja, a zatim ih dobro izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i brašnom. Dodajte ribanu koricu limuna. Smjesi potom dodajte rastopljeni maslac i mlijeko u koje ste sitno naribali jednu sjemenku tonke.


2. Posudu za pečenje namastite maslacem i posipajte je šećerom (ja sam koristila šećer kokosova cvijeta). Na dno složite ocijeđene višnje pa ih pažljivo prelijte pripremljenom smjesom.

3. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30-40 minuta, odnosno, dok kolač na površini ne poprimi zlatno smeđu boju. Clafoutis se složi mlak, posipan šećerom u prahu, ponekad i uz dodatak tučenog slatkog vrhnja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju